Aha, hierdoor moet je na het drinken van thee zo vaak plassen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Aha: dít is waarom je na het drinken van thee zo vaak moet plassen

Je hoort iemand het vast wel eens zeggen: ‘niet te veel thee drinken, want daar moet je vaak van plassen.’ Maar is dat ook écht zo, of is het een fabeltje dat je na deze warme drank vaker op het toilet zit?

We zochten uit hoe het toch door dat je van thee zo vaak moet plassen.

Theïne en cafeïne

Een kop dampende thee bevat theïne, een stof die ook wel verward wordt met cafeïne. En dat is niet voor niets: ondanks de andere naam, zijn theïne en cafeïne eigenlijk dezelfde stof met een andere bron. Theïne stimuleert het centrale zenuwstelsel en dat zorgt ervoor dat je je minder moe voelt en dat je alerter wordt.

Vaak plassen door thee

Er wordt weleens gezegd dat theïne (of cafeïne) ervoor zorgt dat je meer vocht uitplast dan je lichaam binnenkrijgt. Het zou vochtafdrijvend werken en er zelfs voor kunnen zorgen dat je uitdroogt. Toch is dit niet het geval: theïne zorgt er niet voor dat je méér vocht verliest, maar het zorgt er wel voor dat het vocht je lichaam sneller verlaat.

Maar waarom moet je sneller plassen wanneer je thee drinkt? Dat heeft alles te maken met de stimulerende werking op het zenuwstelsel. De nieren worden tijdelijk meer gestimuleerd, waardoor urine sneller geproduceerd wordt. Het verlaat je lichaam dus sneller, maar het is dus niet méér dan de ‘normale’ hoeveelheid.

Minder gevoelig voor theïne

Mensen die regelmatig koffie en thee drinken zullen merken dat ze minder gevoelig zijn voor het snel moeten plassen. Dat heeft ermee te maken dat hun lichaam minder gevoelig is geworden voor het effect van theïne.

Moet je nog steeds snel plassen wanneer je wel gewend bent geraakt aan theïne, omdat je vaak thee drinkt? Dat zou kunnen komen doordat de meeste theedrinkers meer dan één kop thee drinken. En wanneer je meerdere kopjes achter elkaar drinkt moet je nou eenmaal vaker naar het toilet.

Bron | Quest, Libelle

Lisa MancheGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden