null Beeld Getty Images/Maskot
Beeld Getty Images/Maskot

Aha: dít is waarom de dokter soms op je buik klopt tijdens een onderzoek

Ben je weleens met buikpijn bij de huisarts geweest? Dan weet je waarschijnlijk ook dat een lichamelijk onderzoek dan vaak volgt. Daarbij voelt de dokter vaak aan je buik en klopt hij of zij er ook op. Maar wat kan je huisarts eigenlijk ontdekken door op je buik te kloppen?

We zochten het uit.

Twee onderdelen

Een onderzoek van je buik, en de daarin liggende organen, bij de huisarts bestaat in grote lijnen vaak uit twee onderdelen, die in medische termen palpatie en percussie heten. Die eerste is wanneer de huisarts aan je buik voelt, bij de tweede klopt de dokter op je buik. Op basis hiervan, in combinatie met de symptomen die je ervaart, kan de huisarts vaak een diagnose stellen, of je doorsturen naar een specialist.

Dokter klopt op buik

Percussie heet dat dus, wanneer de dokter op je buik klopt met zijn of haar vingers. Het klinkt gek, maar de arts kan er heel wat mee onderzoeken. Heb je weleens op een watermeloen geklopt, om te luisteren of deze rijp is? Dat kan omdat een rijpe watermeloen nét wat anders klinkt dan een onrijpe. Wanneer je dokter op je buik klopt, herkent hij enigszins vergelijkbare geluiden. Artsen kloppen dus op je buik om te kijken hoe het gesteld is met je organen. Zo kan de dokter horen of je lever gezond en niet te groot is. Ook kan hij of zij, door te kloppen, ontdekken of er geen vloeistof of lucht in je buikwand zit, dat daar niet hoort. Ook een verstopte darm kan je dokter ontdekken, wanneer hij of zij op je buik klopt.

Lees ook:

Pijn in je onderbuik? Dít zijn de meestal de boosdoeners

Voelen

Daarnaast vindt er dus palpatie plaats. Dat is wanneer je dokter je lichaam bevoelt, door met de vingers op je buik te drukken. Daarbij kijkt de arts naar de grootte, vorm, structuur en consistentie van je buikorganen. Zo kan bijvoorbeeld een vergrote lever ontdekt worden, of een gezwollen lymfeklier. Ook kan je huisarts zo vaststellen of je buik pijnlijk of gevoelig is bij aanraking. Op die manier kan de arts een vollediger beeld krijgen van de klachten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | University of Rochester Medical Center, Medicinfo

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ilse van RoekelGetty Images/Maskot

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden