null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Aha: dít is het verschil tussen osteopenie en osteoporose

Osteopenie en osteoporose hebben beide iets te maken met de kwaliteit van de botten. Vandaar ook dat de namen zo op elkaar lijken: osteon betekent namelijk bot. Maar wat is precies het verschil tussen de twee?

Beide zorgen ze ervoor dat je sneller een botbreuk oploopt.

Osteoporose

Laten we beginnen met osteoporose, wat de bekendste is van de twee. In Nederland krijgt ongeveer één op drie vrouwen en één op de vijf mannen van boven de vijftig osteoporose; het is daarmee één van de meest voorkomende chronische aandoeningen in ons land. Osteoporose wordt in de volksmond ook wel botontkalking genoemd, al is dat niet het enige wat er gebeurt. De botten verliezen massa door ontkalking, maar veranderen ook van structuur. De combinatie van die twee factoren zorgt voor botten die brozer zijn, waardoor je sneller botten breekt of last kunt krijgen van een ingezakte wervelkolom. Eenmaal verdwenen bot, groeit bij osteoporose niet (voldoende) meer aan. Wel kan met veranderingen in de levensstijl en medicatie verdere afname van de botkwaliteit verminderd worden.

De oorzaken voor osteoporose zijn uiteenlopend. Iedereen krijgt op oudere leeftijd wat zwakkere botten, maar sommigen hebben een genetische aanleg waardoor dat proces éxtra snel gaat. Vrouwen hebben – door de afname van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen – na de overgang een grotere kant op osteoporose. Er wordt dan namelijk meer bot afgebroken dan er aangemaakt wordt; je botmassa neemt dan een stuk sneller af. Ook secundaire oorzaken, zoals een onderliggende aandoening als de ziekte van Crohn of diabetes of het gebruik van bepaalde medicatie, vergroot de kans op osteoporose. Ten slotte speelt ook je levensstijl een rol bij het behouden van gezonde botten.

Osteopenie

En hoe zit dat dan bij osteopenie? Osteopenie betekent eigenlijk minder bot. Je botten zijn zwakker (en van minder goede kwaliteit) dan ze idealiter gezien zouden moeten zijn, maar nog níet zo zwak als ze zijn bij osteoporose. Eigenlijk is osteopenie dus een soort voorstadium van osteoporose: de botten zijn verzwakt, maar niet zo ernstig dat die diagnose gesteld kan worden. Wel is het risico op botbreuken groter én kan je osteoporose ontwikkelen. Hoewel osteopenie niet te genezen is, is het wel een teken dat je botten achteruit gaan en je dit dus moet (proberen te) remmen.

Vaak is het niet nodig om medicatie te slikken, maar krijg je wel advies om je levensstijl te veranderen bij osteopenie. Zo is het belangrijk om voldoende te bewegen en dit op de juiste manier te doen. Hoewel zwemmen en fietsen heel goed zijn voor je conditie, is het voor je botten juist belangrijk om tegen de zwaartekracht in je botten te belasten. Daarom kun je in dit geval beter (ook) gaan hardlopen, wandelen of tennissen. Daarnaast is voeding met voldoende calcium bij zowel osteoporose en osteopenie heel belangrijk, net als vitamine D. Je hebt deze stoffen nodig voor de aanmaak en het behoud van gezonde botten.

Verschil osteoporose en osteopenie

Osteoporose en osteopenie zijn dus beide aandoeningen waarbij de botten in kwaliteit achteruit gegaan zijn: niet alleen is er sprake van botontkalking maar ook de structuur van de botten is minder sterk. Het verschil tussen de twee zit voornamelijk in de ernst van de aandoening. Osteopenie kan gezien worden als een voorstadium van osteoporose.

Om deze diagnoses te stellen, wordt onder andere gebruik gemaakt van een DEXA-scan. Dat is een speciaal apparaat dat de botdichtheid kan meten; daarbij wordt de hoeveelheid mineralen in het bot van de heup en wervels gemeten. Die gemeten botdichtheid wordt uitgedrukt in de T-score. Is die score tussen de +1 en -1? Dan is er geen probleem. Bij een score tussen -1 en -2,5 is er sprake van osteopenie. Alles lager dan -2,5 is osteoporose.

Meer lezen over osteoporose?

Bron | Ziekenhuis Rivierenland, Osteoporose Vereniging

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 28 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week de natuur in: unieke kampeeradresjes, eetbare planten, de beste apps voor in de natuur en meer. Maar ook: verhuizen van de stad naar een dorp, een interview met Sigrid Kaag, terug naar het oude normaal en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden