Dit is het verschil tussen galstenen en nierstenen. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Aha! Dit is het verschil tussen galstenen en nierstenen

Galstenen of nierstenen: je wilt ze waarschijnlijk allebei liever niet in je lichaam hebben. Ze zijn niet altijd groot, maar kunnen je behoorlijk wat pijn bezorgen. De symptomen van deze stenen lijken grotendeels op elkaar, dus hoe kun je ze van elkaar onderscheiden? Dít is het verschil.

Galstenen hebben in je lichaam met een heel ander systeem te maken dan nierstenen.

Het verschil tussen galstenen en nierstenen

Galstenen krijg je in je galblaas, die hoort bij het spijsverteringsstelsel. Je galblaas slaat gal op waarmee vetten worden afgebroken in je lichaam. Galstenen kunnen zich hier uiteen zetten en zorgen voor een verstopping in je galblaas of galwegen. Soms zijn ze heel klein, maar ze kunnen ook het formaat aannemen van een golfbal. Je kunt galstenen ontwikkelen door vaak vette voeding tot je te nemen.

Nierstenen ontstaan heel ergens anders: in je urinewegen. Daarna verplaatsen ze zich naar je urineleider en blokkeren de urinestroom. Ze blijven vaak wat kleiner dan galstenen, met een maximale doorsnede van een paar centimeter. Het eten van veel natrium of dierlijke eiwitten draagt bij aan het ontwikkelen van nierstenen. Ook een tekort aan calcium en vocht kan nierstenen veroorzaken.

Deels dezelfde symptomen

Je kunt bij nierstenen en galstenen last krijgen van misselijkheid of overgeven, koorts, koude rillingen en rugpijn. Ook kun je het bij allebei de aandoeningen aan je urine merken. Toch zitten daar verschillen in. Bij galstenen heb je vaak donker gekleurde urine, maar bij nierstenen heb je meestal urine die troebel is, stinkt en waar soms bloed in zit. Bovendien moet je dan vaak (en nodig) naar de wc. Het plassen kan pijn doen.

Als je galstenen hebt kun je hevige buikpijn voelen, last hebben van geelzucht en pijn op de borst. Ook kun je het verschil merken aan de plek waar de pijn in je lichaam precies zit. De pijn door galstenen voel je in het midden van je bovenbuik. Deze pijn kan uitstralen naar je rug of onder je rechterschouder. Bij nierstenen voel je scherpe pijn in je onderrug of aan de zijkant van je lichaam. De pijn van nierstenen kan uitstralen naar je onderbuik en lies.

Voorkomen van galstenen en nierstenen

Het risico op galstenen kun je verkleinen door het beperken van de hoeveelheid cholesterol. Dat kun je doen door hierop te letten:

  • Eet zo min mogelijk gefrituurde voeding en fastfood.
  • Eet vis in plaats van rood vlees.
  • Zorg voor vezelrijke voeding: fruit, groenten en volkoren producten
  • Probeer af te vallen wanneer je overgewicht hebt.

Om nierstenen te voorkomen kun je het beste hierop letten:

  • Drink veel water zodat je lichaam elke dag meer dan twee liter urine produceert.
  • Beperk de hoeveelheid zout in je maaltijden.
  • Pas je voeding aan op basis van een urine-onderzoek.
  • Zorg voor een gezond gewicht.

Wanneer kun je het beste een huisarts raadplegen? Als je last hebt van buikpijn, misselijkheid, overgeven of het vermoeden dat je galstenen of nierstenen hebt: schroom niet om hulp te zoeken.

Bron | Cleveland Clinic

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden