Aha: dít is het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie
Veel mensen hebben weleens bij een fysiotherapeut gelopen. Bijvoorbeeld na een sportblessure, wegens een slechte werkhouding of om bepaalde lichamelijke klachten aan te pakken. Maar dan heb je ook nog de manueel therapeut. Wat is eigenlijk het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie?
Als je fysiotherapie nodig hebt, heb je lichamelijke klachten die te maken hebben met je houding en beweging. Een fysiotherapeut kan preventief helpen, maar ook klachten verminderen of oplossen - hoe zit dat bij manuele therapie?
Fysiotherapie
De meeste mensen die bij de fysiotherapeut aankloppen hebben pijn in hun spieren of gewrichten, bijvoorbeeld omdat ze verkeerd slapen, zitten of staan. Maar ook mensen met reuma, artrose of een hernia hebben baat bij een bezoekje aan de fysio. Afgestudeerde fysiotherapeuten kunnen zich na een driejarige vervolgopleiding ook manueel therapeut noemen. Maar wat houdt het eigenlijk in en wanneer moet je zelf de switch van fysio naar manueel maken?
Manuele therapie
Manueel therapeuten zijn fysiotherapeuten die hebben geleerd om bewegingsproblemen aan de wervelkolom en in gewrichten te behandelen. Dat komt er dus eigenlijk bij. Je wervelkolom is een precair, belangrijk onderdeel van je lichaam dat een specialisatie van je therapeut waard is.
Wervelkolom als specialisatie
Een manueel therapeut heeft dus een brede kennis van specifieke klachten in je wervelkolom. Dat betekent niet dat je alleen met rugpijn naar een manueel therapeut kunt. Vaak zijn op het oog ongerelateerde dingen zoals duizeligheid, nekpijn, hoofdpijn en stijve schouders allemaal te herleiden naar een moeilijke wervelkolom. Zelfs pijn op je borst of in je ribben kan te maken hebben met je wervelkolom. Kort door de bocht gezegd is een manueel therapeut dus een therapeut waar je terecht kunt voor iets uitgebreidere problemen die ontstaan door dat stukje van het lichaam.
Bron | Nationale Zorggids
Beeld | Getty Images