Aha: dit is het verschil tussen een voedselinfectie en voedselvergiftiging
Last van hevige buikkrampen, misselijkheid, diarree en overgeven? Dan denk je misschien al snel aan een voedselvergiftiging. Toch kan de boosdoener ook een voedselinfectie zijn, wat zelfs besmettelijk kan zijn voor anderen. We leggen je uit wat het verschil is tussen een voedselinfectie en een voedselvergiftiging.
Het verschil tussen een voedselinfectie en voedselvergiftiging
Een voedselinfectie en een voedselvergiftiging worden vaak door elkaar gehaald. Dat is niet heel gek aangezien de klachten op elkaar lijken. Zo kun je in beide gevallen last krijgen van buikkrampen, diarree en overgeven. Het grote verschil tussen een voedselinfectie en voedselvergiftiging zit ‘m in de oorzaak.
Voedselinfectie
Bij een voedselinfectie is een ziekmakende hoeveelheid bacteriën, parasieten of virussen op het voedsel de boosdoener. Bij een voedselinfectie kan de bacterie of het virus nog enkele weken in de ontlasting voorkomen, waardoor je bij slechte hygiëne anderen kunt besmetten. Een infectie kun je voorkomen door eten goed te bewaren, vlees, vis, kip en eieren goed te verhitten en hygiënisch te werken in de keuken.
Voedselvergiftiging
Een voedselvergiftiging ontstaat door giftige stoffen in het voedsel die je ziek maken. Deze worden vaak geproduceerd door bacteriën of schimmels. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je eten verkeerd bewaart. Door eten te verhitten kun je de ziekmakers wel doden, maar de gifstoffen worden hier vaak niet onschadelijk door.
Symptomen van een voedselinfectie
Meestal ontstaan de eerste klachten bij een voedselinfectie binnen enkele uren tot 2 dagen nadat je besmet bent geraakt. Je kunt last krijgen van hevige buikkramp, diarree en in sommige gevallen braken. Meestal stopt het braken na een dag. Klachten kunnen tussen de twee tot negen dagen aanhouden, maar gemiddeld duren de klachten bij een voedselinfectie vier dagen. In zeldzame gevallen kan een infectie ernstige gevolgen hebben zoals: acuut nierfalen, hersenvliesontsteking of een neurologische aandoening (bijvoorbeeld Guillain-Barré syndroom).
In de meeste gevallen is een behandeling bij een voedselinfectie niet nodig, maar bij complicaties kan er antibiotica worden voorgeschreven. Heb je naast diarree ook last van koorts, bloed en slijm in de ontlasting, hevig braken of uitdrogingsverschijnselen? Neem dan contact op met de dokter.
Symptomen van een voedselvergiftiging
Bij een voedselvergiftiging kun je last hebben van buikkramp, misselijkheid, diarree en overgeven. De klachten treden meestal binnen acht uur na een besmetting op. Ook bij een voedselvergiftiging is een behandeling meestal niet nodig. Wederom geldt dat je contact met de dokter op kunt nemen indien je ook last hebt van koorts, bloed en slijm in de ontlasting, hevig braken of last hebt van uitdrogingsverschijnselen.
Lees ook:
Wat is buikgriep en hoe kom je er vanaf?
Een voedselinfectie voorkomen
Om een voedselinfectie te voorkomen geeft het Voedingscentrum het volgende advies:
- Zorg dat je handen schoon zijn (veelvuldig handen wassen, zeker na een toiletbezoek)
- Koel eten goed
- Gooi voedsel op tijd weg
- Voorkom kruisbesmetting (gebruik niet één snijplank of mes voor rauw vlees én groente)
- Houd alles schoon en droog
- Verhit voedsel goed (zorg dat vlees en vis goed gaar is)
- Houd het advies op de verpakking aan
Een voedselvergiftiging voorkomen
Een voedselvergiftiging kun je zelf zoveel mogelijk voorkomen met de volgende tips:
- Zet de koelkast op 4 graden
- Koel bederfelijk eten direct
- Zet restjes snel in de koelkast
- Bewaar restjes maximaal twee dagen in de koelkast
- Was je handen
- Was groente en fruit altijd af
- Verhit eten goed (ook kliekjes)
- Voorkom kruisbesmetting (aparte snijplanken, messen en houd de keuken schoon)
- Let op de versheid en houdbaarheidsdatum van producten
Heb je toch een voedselvergiftiging of – infectie te pakken? Zorg dan dat je voldoende blijft drinken. Drink in kleine hoeveelheden, maar zorg dat je twee tot drie liter per dag binnenkrijgt. Naast water kun je ook thee, verdund vruchtensap of bouillon drinken. Heldere sappen en frisdrank kunnen de diarree juist erger maken. Probeer daarnaast om zo gezond mogelijk te eten en zorg dat je voldoende vezels eet. Dit helpt om je poep steviger te maken.
Bron | Voedingscentrum
Beeld | Getty Images