null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Aha: dít is dus het verschil tussen artritis en artrose

Dat artritis en artrose regelmatig door elkaar worden gehaald, is misschien ook wel niet zo’n verrassing. Beide aandoeningen beginnen met de letter A en ze hebben allebei ‘iets’ te maken met de gewrichten. Maar wat is nu precies het verschil tussen artritis en artrose?

Beide aandoeningen komen regelmatig voor, en vaak ook in combinatie.

Wat is artritis?

Artritis is een ontsteking binnenin één van de gewrichten of het kapsel daaromheen, die ontstaat door een reumatische aandoening of een infectie. De meest voorkomende vorm van artritis is reumatoïde artritis, een auto-immuunziekte waarbij het eigen immuunsysteem zich keert tegen het lichaam en zo zorgt voor ontstekingen in het slijmvlies van de gewrichten. Artritis kan in één gewricht voorkomen, maar zit vooral bij een reumatische oorzaak vaak in meerdere gewrichten.

Symptomen van artritis

De symptomen van artritis – voornamelijk reumatoïde artritis – hebben geen standaard opbouw. Bij de één begint het heel plotseling, terwijl anderen sluipende klachten hebben over een langere tijd, voor de diagnose gesteld wordt. Bij deze vorm, waarbij er geen infectie van buitenaf is, beginnen klachten vaak in handen en voeten. De gewrichten worden stijf, dik, pijnlijk of warm. Andere symptomen van artritis zijn:

  • Pijnlijke gewrichten in rust, dus zonder dat je ze beweegt of kracht zet.
  • De klachten zijn symmetrisch: je hebt zowel aan de linker- als aan de rechterkant van je lichaam gewrichtsproblemen.
  • ’s Ochtends bij het opstaan zijn klachten als pijn en stijfheid het ergst.
  • Je hebt last van vermoeidheid.

Wat is artrose?

We spreken van artrose als het kraakbeen dat tussen de botten in een gewricht zit, in grote mate afgenomen is. Dat kraakbeen zorgt ervoor dat de botten die samenkomen in een gewricht gemakkelijk over elkaar glijden; dat mechanisme verdwijnt. Ook het gewricht zelf en de slijmvliezen in het gewricht kunnen in kwaliteit afnemen bij artrose, waardoor het minder goed functioneert. In principe zit er in kraakbeen geen zenuwen, waardoor de afname hiervan niet direct pijnlijk is, maar andere zenuwen komen bloot te liggen, zonder kraakbeen en dat zorgt wél voor klachten. We spreken bij een versleten heup bijvoorbeeld ook van artrose. Meestal ontstaat artrose door ouderdom, maar soms kan ook een ongeluk of ontsteking (zoals dus artritis) de boosdoener zijn.

Symptomen van artrose

Artrose kan eigenlijk in alle gewrichten voorkomen en kan voor verschillende klachten zorgen, die uiteenlopen van mild tot zeer pijnlijk. Vaak ontstaan de klachten geleidelijk en worden ze – vooral zonder behandeling – steeds iets erger. In eerste instantie komen vooral stijfheid en pijn bij beweging voor. Ook kraken van het gewricht wordt vaak gezien als klacht. De symptomen van artrose breiden zich daarna vaak uit, bijvoorbeeld met deze klachten:

  • Verlies van spierkracht
  • Moeite met bewegen van hetgewricht
  • Nachtelijke pijn in de gewrichten, waardoorde nachtrust verstoord raakt

Verschil artritis en artrose

Om het even kort samen te vatten: artrose is dus slijtage van het gewrichtskraakbeen dat het bot bedekt. Daarvan is bijvoorbeeld sprake bij een versleten heup of een versleten knie. Artritis is een ontsteking van het gewricht of het gewrichtskapsel dat eromheen zit. Meestal wordt dit veroorzaakt door een reumatische aandoening (reumatoïde artritis) maar soms kunnen ook een bacterie of verwonding artritis veroorzaken. De ontstekingen in het gewrichtsslijmvlies bij artritis, kunnen op langere termijn lijden tot artrose. Dat komt omdat de ontstekingen het kraakbeen in een gewricht aan kunnen tasten, wanneer er dus sprake is van artrose.

Bron | MUMC, Orthopedisch Centrum Limburg

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden