null Beeld Getty Images/Johner RF
Beeld Getty Images/Johner RF

Aha: dít is de reden dat je krimpt wanneer je wat ouder wordt

Wordt het de laatste tijd steeds lastiger om iets van het bovenste plankje in je keukenkastjes te pakken of lijken je volwassen kinderen ineens gegroeid te zijn? Grote kans dat je dan zelf wat kleiner geworden bent. Krimpen doen we bijna allemaal door ouderdom, maar waarom?

Een echt ouderdomskwaaltje, of toch niet?

We krimpen allemaal

Krimpen is niet écht iets wat alleen komt door ouderdom. Ook als we jonger zijn, krimpen we elke dag zo'n 2 centimeter. Echt waar: ongeacht je leeftijd ben je elke ochtend 2 centimeter langer dan aan het einde van de dag. Dat komt omdat er tussen de schijven van je ruggenwervels een vloeistof zit. Door de druk op je ruggenwervels wordt die vloeistof er gedurende de dag uitgeperst. Hierdoor schuiven de schrijven in je ruggenwervels in elkaar, wat er voor zorgt dat je iets inkrimpt.

Wanneer je in bed ligt, stroomt de vloeistof weer terug en kunnen je ruggenwervels dus weer uitzetten. Daardoor ben je dus langer als je net wakker bent dan vlak voor je gaat slapen 's avonds.

Krimpen door ouderdom

Maar wanneer je wat ouder wordt, droogt het kraakbeen tussen je ruggenwervels uit. Daardoor komen je wervels dichter op elkaar te zitten; dat laagje vocht in het kraakbeen wordt steeds dunner. Ook worden wervels zwakker en wordt er minder botweefsel aangemaakt, wat ervoor zorgt dat je rug en de rest van je skelet minder sterk worden.

Al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat senioren maar liefst 8 centimeter korter worden dan zij ooit waren. Hoewel het niet alleen iets is wat komt door ouderdom, wordt het op latere leeftijd wel vaak pas definitief.

Lees ook:

Overal kortingen en nóg 9 voordelen van ouder worden

Vrouwen krimpen meer

Vrouwen krimpen over het algemeen meer dan mannen als het komt tot ouderdom. Dat heeft diverse redenen, maar komt vooral omdat vrouwen vaker last hebben van osteoporose. Die aandoening - ook wel bekend als botontkalking - komt bij vrouwen aanzienlijk vaker voor; onder andere door de afname van het vrouwelijke hormoon oestrogeen.

Daarbij nemen veel vrouwen een slechtere houding aan dan mannen door zichzelf te klein maken; ze buigen naar voren en slaan hun armen over elkaar. Op de lange termijn zorgt dat ervoor dat je schouders gaan trekken en je ruggengraat kromt. Mannen hebben daarnaast juist voordelen als het komt tot krimpen door ouderdom: van nature hebben zij sterkere botten en meer spiermassa, waardoor ze langer hun lengte vasthouden.

Invloed van levensstijl bij krimpen door ouderdom

Ook je levensstijl en sociaaleconomische positie hebben invloed op hoeveel we krimpen door ouderdom. Zo blijken mensen die hoger opgeleid zijn en in de stad leven minder last te hebben van het krimpverschijnsel dan mensen die een lagere opleiding genoten hebben. De exacte reden hiervoor is onbekend.

Toch heeft de mate waarin iemand krimpt vooral te maken met genetische aanleg. Wanneer je ouders op latere leeftijd weinig zijn gekrompen, is de kans klein dat jij dat wel zal doen. Moesten je ouders flink wat centimeters inleveren op hogere leeftijd, dan zal jij waarschijnlijk ook meer krimpen.

Bron | Max Vandaag, Trouw

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images/Johner RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden