Margriet logo
Dit gebeurt er als je voet slaapt Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Aha: dit gebeurt er als je voet slaapt

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: na een tijdje in dezelfde houding te hebben gezeten wil je opstaan, maar ineens heb je een soort verdoofd en slap gevoel in je voet. Alsof dit helemaal niet meer bij je lichaam hoort. Na een tijdje tintelen is het meestal weer voorbij. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je voet slaapt?

We leggen het je uit.

Dit gebeurt er als je voet slaapt

Het rare verdoofde of slappe gevoel wanneer je voet, of een ander ledemaat, slaapt noemen we met een medische term paresthesie. Dit kan eigenlijk overal in je lichaam voorkomen, maar in de meeste gevallen blijft het bij een slapende voet, hand, arm of been. Als je lang in dezelfde houding zit, met je benen over elkaar zit, op je arm ligt of knellende schoenen draagt, dan kan er paresthesie in je ledenmaten ontstaan. Dat komt omdat je door de druk de bloedtoevoer naar sommige zenuwen afknelt. Hierdoor kunnen je zenuwen niks meer van je hersenen naar je ledematen doorgeven. Dit gebeurt terwijl de andere zenuwen juist tintelingen beginnen af te geven om aan te geven dat je van houding moet veranderen.

Een slapend been breken

Misschien heb je wel eens van de bewering gehoord dat je je been makkelijker zou breken als deze slaapt. Dat is niet waar. Het is wel zo dat je minder stabiel op je voeten of benen kunt staan, als deze slapen. Daardoor kun je makkelijker je evenwicht verliezen. Als je voet of een ander ledemaat slaapt, kun je deze het beste eerst even rustig proberen te bewegen, zodat de bloedcirculatie weer opgang komt en het slappe verdoofde gevoel, na het tintelen, weer wegtrekt.

Hoewel slapende ledematen doorgaans geen kwaad kunnen, kun je het beste niet te lang met je benen over elkaar zitten, geen te strakke schoenen dragen en tijdens het slapen niet op een arm of hand gaan liggen.

Lees ook:
Ochtendurine tegen wintertenen: helpt het of is het onzin?

Vaak last van een slapende voet?

Slaapt je voet of hand wel erg vaak? Dan kan het zijn dat er een onderliggende oorzaak voor is. Een doof, tintelend gevoel kan ook wijzen op een trage schildklier, een tekort aan vitamine B12, een hernia, diabetes, restless legs, een beroerte, het fenomeen van Raynaud of multiple sclerose. Als je regelmatig last hebt van slapende ledematen, zonder duidelijke afknellende aanleiding, neem dan contact op met de huisarts.

Bron | Gezondheidsnet

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden