Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Afvallen? Zet de verwarming lager!

afvallen-door-kou.jpg

Wie (sneller) wil afvallen, kan ook gewoon de thermostaat 2 of 3 graden lager zetten. Uit onderzoek blijkt dat kou de beste manier is om ‘bruin vet’ te stimuleren, het vetweefsel dat je lichaam op temperatuur houdt door… calorieën te verbranden!

Wat voor vet…?

Bruin vet! Tot voor kort dachten we dat alleen baby’s het hadden, maar ook volwassenen hebben in meer of mindere mate bruin vetweefsel. In tegenstelling tot wit vetweefsel, dat voornamelijk dient als opslagplaats voor vetten, zorgen bruine vetcellen er primair voor dat je lichaam op temperatuur blijft. En dat doet het door calorieën te verbranden! Bruin vet zou daarom wel eens dé sleutel kunnen zijn tot sneller gewichtsverlies.

Kou, de beste stimulans

Voor bruin vet geldt hetzelfde als voor spierweefsel: als je het niet prikkelt, neemt het af. Mensen met overgewicht hebben aantoonbaar minder actief bruin vet dan slanke mensen. Ouderen zijn ook minder rijk bedeeld dan jongeren. Promovendus Maarten Vosselman van Maastricht University wilde daarom weten hoe je bruin vet kunt activeren. En wat blijkt? Kou blijkt de beste manier om bruin vetweefsel te stimuleren. En het mooie is dat we niet enorm hoeven te bibberen van de kou om dit effect te krijgen. Volgens de promovendus werkt het al bij 17 of 18 graden, dus voor veel mensen is het voldoende om de verwarming 2 of 3 graden lager te zetten. Regelmatig koud (af)douchen zou ook kunnen werken.

Calorieslurper?

Bruin vet is misschien ook in staat om overtollige calorieën te verbranden. Nadat proefpersonen een flinke calorierijke maaltijd hadden gegeten, was het bruine vetweefsel namelijk zichtbaar actiever. Maar of bruin vet daadwerkelijk een belangrijke rol speelt in het reguleren van de energiebalans, zal verder onderzocht moeten worden.
Overigens lijkt ook de stof capsaïcine, die bijvoorbeeld in pepers voorkomt, het bruine goedje te stimuleren.

Bron | www.nieuwsvoordiëtisten.nl 

Lees ook

Zo vouw je handdoeken op met hotelallure!
Met dit ontbijt kun je makkelijker en sneller afvallen
Afvallen? Deze vijf dingen moet je vooral níét doen

Bekijk ook

Dit is wat je het beste op brood kunt eten als je wilt afvallen

Ook interessant