Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Afvallen? Nieuwe studie wijst uit dat bewegen toch echt belangrijker is dan diëten

Wat is het belangrijkst als je wilt afvallen: bewegen of diëten? Allebei, zou je zeggen. Maar uit nieuw onderzoek blijkt toch echt dat bewegen de meeste zoden aan de dijk zet. 

En dat is slecht nieuws voor iedereen die hoopte door het toetje over te slaan kilo's af te vallen.

Blijvend gewichtsverlies

Van het koolhydraatarme en Pioppi-dieet tot en met sonjabakkeren en renskroezen: de dieettrends vliegen je anno 2019 om de oren. 'Tuurlijk: gezond eten - gevarieerd en niet te vet - ís ook heel belangrijk om kilo's te lozen. Maar voor blijvend gewichtsverlies, blijkt uit onderzoek van het Health and Welness Center van de universiteit van Colorado, lijkt beweging het toch echt te winnen van diëten.

Sporten en vaker de trap nemen

De onderzoekers namen mensen onder de loep die binnen een jaar veertien kilo of meer verloren en dat gewichtsverlies ook behielden. Wat bleek? Dat kwam niet doordat ze al die jaren zijn blijven diëten, maar wel doordat ze meer zijn gaan bewegen. Niet alleen door te sporten, maar ook gewoon door zich te houden aan de beweegnorm van een halfuurtje per dag, zoals het Voedingscentrum voorschrijft. Vaker de trap nemen, een blokje om lopen of fietsen kan al helpen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Jojo-effect voorkomen

Volgens Danielle Ostendorf is dit onderzoeksresultaat doorslaggevend in het voorkomen van het welbekende jojo-effect. "Door aan te tonen dat succesvolle afvallers vooral met lichaamsbeweging voorkomen dat ze weer aankomen, in plaats van door hun inname van het aantal koolhydraten chronisch te beperken, zijn we alweer een stap dichterbij de link tussen lichaamsbeweging en gewichtsverlies."

Patatje oorlog op z'n tijd

Natuurlijk betekent dat niet dat je naar hartenlust junkfood kunt eten, terwijl je wel veel sport. Je hebt gezonde voeding nodig om je spieren, gewrichten én organen zo goed mogelijk te laten functioneren. Maar hé: een patatje oorlog op z'n tijd kan helemaal geen kwaad.

Bron | Science Daily, Voedingscentrum

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden