Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Afvallen? Dit is waarom de grootte van je bord niks uitmaakt

afvallen-grootte-bord.jpg

Wie graag een paar kilo wil afvallen, ontdekt al snel dat het vaak wordt aangeraden om de grootte van je bord aan te passen. Een kleiner bord zou er voor zorgen dat je minder opschept, waardoor je logischerwijs ook minder calorieën binnen krijgt. Maar is dat wel écht zo?

Nee, stellen Britse wetenschappers die de truc onlangs hebben onderworpen aan een wetenschappelijk onderzoek.

Wetenschappelijk wangedrag

Het idee achter het effect van een kleiner bord was namelijk afkomstig van een hoogleraar die een paar jaar geleden in opspraak kwam vanwege wetenschappelijk wangedrag. De Britse wetenschappers wilden controleren of deze truc wel echt waar was en besloten over te gaan tot een experiment onder 134 proefpersonen.

Slechts drie procent minder

De proefpersonen, die tijdens het experiment geen idee hadden wat er precies werd onderzocht, hadden elk een speciaal ingerichte loungeruimte tot hun beschikking. De ene helft van de groep kreeg daarbij een groot en de andere helft een klein bord. Tussen de middag mochten zij vervolgens onbeperkt eten opscheppen. De onderzoekers lieten vervolgens een niet-betrokken wetenschapper de resultaten analyseren. Hieruit bleek dat de groep met een klein bord slechts drie procent minder calorieën verorberde. En het is onwaarschijnlijk dat je met die kleine hoeveelheid echt gewicht verliest. “Als je zelf iets wilt doen om af te vallen, moet je een groter totaalpakket aan maatregelen nemen”, stelt ook Roel Hermans, expert voeding en gedrag van het Voedingscentrum.

Lees ook
Zo kun je 2 kilo afvallen zonder te diëten of te sporten

Minder opscheppen

De Britse onderzoekers verwachten wel dat het zinvol is om te letten op de grootte van de porties die je opschept. Ongeacht de grootte van het bord. Uit eerder onderzoek blijkt namelijk dat proefpersonen die grote porties kregen voorgeschoteld, ruim dertig procent meer aten. “Dat komt omdat porties onze norm veranderen”, legt Ingrid Steenhuis, hoogleraar preventie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, uit. “Je eet misschien niet zo snel drie koekjes, tenzij ze, zoals bijvoorbeeld bij Sultana, op die manier aan je gepresenteerd worden.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | de VolkskrantBMC
Beeld | iStock

Ook interessant