Margriet logo
null Beeld

Afvallen door groene thee te drinken?

'Als wat gewicht wilt verliezen, moet je dagelijks een paar koppen groene thee drinken'. Je hoort het mensen vaak zeggen, maar hoe betrouwbaar is dit advies?

Om meteen een misverstand uit de wereld te helpen: groene thee is geen wondermiddel waarmee je in korte tijd spectaculair kunt afvallen. Afvallen en een gezond gewicht behouden lukt je door gezond te eten en veel te bewegen. Het drinken van groene thee past prima in zo'n gezonde levensstijl: het stimuleert de stofwisseling, helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren, verlaagt het LDL-cholesterol en werkt de opstapeling van vet uit suiker tegen.

Goed voor de stofwisseling

Als je wilt afvallen is het belangrijk dat je stofwisseling goed werkt. Hoe hoger je stofwisseling, hoe meer energie je lichaam verbrandt. Beweging helpt hierbij, maar ook de polyfenolen in groene thee. Vooral EGCG, ook wel epigallocatechine gallaat genoemd, is bijzonder krachtig. Deze stof stimuleert de snelheid waarmee je lichaam calorieën verbrandt.

Verlagen LDL-cholesterol

Behalve dat de catechines in groene thee het metabolisme een boost geven, verlagen ze ook het LDL-cholesterol. Dit is gunstig, want een te hoog LDL-cholesterol (Lage Dichtheid Lipoproteïne) vergroot de kans op hart- en vaatziektes, zoals vernauwing van de slagaderen (artherosclerose), aderverkalking, pijn op de borst, een hartinfarct of beroerte. HDL (Hoge Dichtheid Lipoproteïne) cholesterol beschermt je juist tegen al deze vervelende kwalen. Verschillende studies tonen ook dat de catechines in groene thee bepaalde enzymen blokkeren die nodig zijn voor het opstapelen van vet.

Bloedsuikerspiegel reguleren

Groene thee is ook een effectief middel om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Door een kop thee te drinken na de maaltijd voorkom je dat je bloedsuiker stijgt. Hierdoor heb je minder insulinepieken, waardoor je geen last hebt van een hongerig gevoel of vermoeid- en lusteloosheid.

TIP: Om de gezonde werking van groene thee te ervaren, is het belangrijk dat je groene thee van hoogwaardige kwaliteit drinkt. Het is namelijk de kwaliteit van de theeblaadjes die bepaalt hoe werkzaam de thee is.

Bron | Chinesegroenethee.nl

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden