Margriet logo
null Beeld

Afvallen? Deze vijf dingen moet je vooral níét doen

Er doet online heel wat informatie de ronde over afvallen en diëten. De een zegt dat je dit moet doen, de ander zegt dat je dat juist moet laten. Wat is waar? Als je wat kilootjes kwijt wilt, kun je de volgende vijf dieetmythes in elk geval vergeten. 

1. Je mag absoluut geen pasta eten als je wilt afvallen

Tijdens het afvallen is portiecontrole erg belangrijk. Als je je aan de aanbevolen portie houdt, is er niks aan de hand. Je kunt dus gewoon genieten van je bordje pasta, als je dit maar met mate doet.

2. Het is slecht om je ontbijt over te slaan

Er wordt vaak gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is en dat je dat zeker niet mag overslaan. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat het geen verschil maakt of je nu wel of niet ontbijt. Voor dit onderzoek zijn mensen zes weken lang gevolgd. De ene groep volwassenen heeft zes weken lang ontbeten, terwijl een andere groep volwassenen zes weken lang niet ontbeet. Er bleek geen verschil te zijn in gewicht of gezondheid. Dus heb je (een keer) geen tijd voor een uitgebreid ontbijt 's ochtends? Voel je dan niet schuldig.

3. Je valt af van lightproducten

Wist je dat een product alleen light genoemd mag worden als er 30% minder vet, calorieën of suiker in zit? Als iets light is, kan het kan dus nog steeds een hoop calorieën en suikers bevatten. Iets om op te letten.

4. Je gewicht wordt genetisch bepaald

"De hele familie heeft overgewicht, dus ik kan er niets aan doen!" Het is een veelgehoorde uitspraak, maar: het is niet waar. Je genen ontwikkelen geen obesitas, dat doen je eet- en leefgewoonten. Gelukkig heb je hier controle over en kun je zelf gezonde(re) keuzes maken.

5. Natuurlijke suiker is gezonder dan normale suiker

Dacht je een smoothie of cake gezonder te maken door bruine suiker, honing of stevia toe te voegen? Dit maakt voor je gewicht niets uit. Suiker is suiker. Ook natuurlijke zoetstoffen bevatten calorieën en dien je met mate te gebruiken als je wilt afvallen. Zoals bij punt 1 al wordt genoemd, is portiecontrole hierbij het belangrijkst.

Bron | HLN, purewow.com

Beeld | iStock

Leuk om te lezen

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden