Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Afvallen of juist aankomen? Dít moet je weten over je vetcellen

afvallen-of-juist-aankomen-dit-moet-je-weten-over-je-vetcellen-margriet.jpg

Aankomen, afvallen, vet verliezen: we horen er veel over. De vetcellen in ons lichaam houden ons dus flink bezig, maar veel weten de meesten niet over deze kleine deeltjes. Blijft de hoeveelheid vetcellen bijvoorbeeld je hele leven gelijk?

Of kan die hoeveelheid vetcellen door aan te komen of af te vallen nog flink schommelen?

Vetcellen in je kindertijd

Je kinder- en tienerjaren zijn de belangrijkste periode voor de aanmaak van vetcellen in je lichaam. Dat is namelijk wanneer de ‘standaard’ hoeveelheid van deze cellen voor jouw lijf bepaald wordt. Het is normaal dat je in die periode wat aankomt en groeit, dus het is ook heel gewoon dat je lichaam nieuwe vetcellen ontwikkelt. Maar het betekent ook dat wanneer je als kind overgewicht hebt, je in die periode extra snel, veel meer vetcellen aanmaakt.

Wel kilo’s, maar geen vetcellen afvallen

Dat aanmaken van nieuwe vetcellen gaat tot ongeveer je twintigste door; na die leeftijd blijft de hoeveelheid zo goed als gelijk. Als je als volwassene afvalt raak je wel kilo’s kwijt, maar geen vetcellen. Die worden alleen kleiner. Als je vervolgens weer flink aankomt, groeien de vetcellen, maar níet in hoeveelheid. De enige manier om van die cellen af te komen, is liposuctie. Maar zelfs dat werkt vaak niet: de cellen komen dan vaak tóch op een andere plek weer terug.

Lees ook
9 wetenschappelijk bewezen manieren om buikvet te verbranden

Moeilijker op gewicht blijven

Helaas is dit wel slecht nieuws voor volwassenen die als kind of tiener overgewicht hadden. Die grotere hoeveelheid vetcellen zorgt er namelijk voor dat het lastiger is om op gewicht te blijven of af te vallen. Dat zit zo: we schreven net al dat de hoeveelheid vetcellen niet kleiner wordt, maar alleen afneemt in grootte. En dat is lastig, want hoe groter de vetcel is, hoe meer die het hormoon leptine afgeeft.

Hoe kleiner de vetcellen, hoe sneller je aankomt

Dat hormoon zorgt ervoor dat jij een vol gevoel krijgt tijdens het eten, waardoor je weet wanneer je genoeg gehad hebt. Als je veel kleine vetcellen hebt, maken die samen minder leptine aan dan een kleiner aantal grotere vetcellen. Daardoor heb je meer honger én een lagere vetverbranding, en kom je dus ook minder snel aan. Dat laatste komt omdat je lichaam de vetverbranding afzwakt, omdat het graag de vetcellen weer wilt vullen. Daardoor kom je dus helaas sneller weer aan.

Meer lezen over afvallen?

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! 
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Women’s Health, Discover Magazine
Beeld | iStock

M43/44

De dubbeldikke Margriet 43/44 ligt nu in de winkel! Met deze week: ontroerende interviews over leven met borstkanker, gratis breipatronen, 10 pagina’s puzzelen, een complete mini-thriller en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant