null Beeld

Afvallen? 7 tips om je goed voor te bereiden!

2014 staat voor de deur. Heb jij het voornemen om een paar kilootjes kwijt te raken? Gezond afvallen begint met een goede voorbereiding. Je hebt dan de middelen die je helpen om een gezond gewicht te bereiken.

Tip 1: Meet je gewicht, BMI en middelomtrek

Gebruik een weegschaal om te weten hoeveel je precies weegt. Daarnaast zijn twee tests waarmee je zelf kunt berekenen of je een gezond gewicht hebt. Je middelomtrek en BMI berekenen doe je zó!

Tip 2: Ga alleen afvallen als het mag en je er klaar voor bent

In sommige gevallen is het beter om niet te beginnen met afvallen, bijvoorbeeld als je zwanger bent, borstvoeding geeft of ouder bent dan 70 jaar. Bij een ziekte of bij een BMI hoger dan 30, ga dan altijd eerst naar de huisarts. Als je verdrietig bent, is het ook goed om te wachten totdat je je beter voelt.

Tip 3: Stel je streefgewicht vast

Kies een realistisch streefgewicht. Heb je een getal in je hoofd? Probeer dan geleidelijk af te vallen. Dat wil zeggen: een halve kilo tot 1 kilo per week. Meer is niet goed.

Tip 4: Maak goede voornemens

Voornemens maken helpt je bij het houden aan je doel. Laat je niet verrassen door verleidingen, maar maak van tevoren een goed plan. Hiervoor is het nodig om jezelf een beetje te leren kennen. Bedenk waar jouw valkuilen liggen en wapen jezelf tegen deze verkeerde gewoontes.

Tip 5: Maak eventueel gebruik van professionele begeleiding

Diëtisten en gewichtsconsulenten zijn er om je te helpen bij het aanpassen van je leefstijl. Zij denken mee over de noodzakelijke aanpassingen in je voeding en hoe die aansluiten bij jouw wensen en voorkeuren.

Tip 6: Vraag steun bij familie en vrienden

Vraag hulp aan die mensen waarvan je weet dat ze je zullen steunen. Ze houden rekening met je en zullen je niet snel iets opdringen. Krijg je toch iets aangeboden wat je niet wilt eten, zeg dan gewoon ‘nee’. Je hoeft je niet te verantwoorden of te verontschuldigen. Jij neemt de beslissingen over wat je wel en niet eet.

Tip 7: Neem je huidige eetpatroon onder de loep

Een eetpatroon is alles wat je dagelijks eet en drinkt. Om een gezond gewicht te krijgen heb je een passend eetpatroon nodig. Het is daarom belangrijk om je huidige gewoontes onder de loep te nemen. Daarvoor heeft het Voedingscentrum MijnVoedingscentrum ontwikkeld. Dat is een gratis website waar je onder andere kunt invullen wat je per dag hebt gegeten. Je krijgt dan direct advies om je eetpatroon aan te passen.

Bron: Voedingscentrum

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden