Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Afvallen: 10 redenen waarom het niet lukt

waarom-afvallen-niet-lukt.png

Ben je bezig met afvallen, maar zie je nog geen resultaat op de weegschaal? Hieronder tien boosdoeners die het verliezen van gewicht in de weg staan, al sport je nog zo veel en eet je gezond…

1. Te veel van het goede

Noten, avocado’s, volkorenpasta, olijfolie, pure chocolade met 70% cacao… Dit zijn stuk voor stuk producten die bijdragen aan een goede gezondheid. Toch moet je uitkijken hoeveel je hiervan eet. Een avocado bijvoorbeeld is supergezond, maar bevat wel 200 calorieën. Eet dus ook gezonde producten met mate!

2. Geen ontbijt

Het ontbijt overslaan is misschien wel een geweldige manier om calorieën te ‘besparen’, maar je lichaam houdt daardoor wel vet vast. Dat denkt namelijk dat je voedsel tekort komt. Ontbijten is goed omdat het je stofwisseling op gang brengt. En juist door die stofwisseling worden calorieën verbrand. Je kunt dus zeggen dat een goede stofwisseling je helpt om af te vallen.

3. Het ‘ik ben vol-signaal’ negeren

Als het gaat om een evenwichtig voedingspatroon, is controle over je porties de sleutel tot succes. Pas dus goed op met hoeveelheden en leer wanneer je lichaam het signaal ‘ik ben vol’ afgeeft. Stop dan met eten en ga verder met je dag.

4. Snel eten

Neem de tijd voor je maaltijden. Wie staand eet om tijd te besparen, eet gedachteloos. Terwijl het juist belangrijk is om bewust van je maaltijden te genieten en die momenten goed te scheiden van je andere dagelijkse activiteiten.

5. Te weinig slaap

Om goed te kunnen sporten, heb je voldoende nachtrust nodig. Een goede nacht slapen geeft je energie voor de volgende dag. Bovendien stimuleert een slaaptekort de hormonen die eetlust opwekken.

6. Voeding met weinig calorieën

Producten met een laag aantal calorieën bevatten vaak extra natrium, suiker of chemische toevoegingen. Ze zijn daardoor vaak minder voedzaam, waardoor je er meer van gaat eten. Kijk dus goed naar de etiketten en let op de voedingswaarden en ingrediënten van het product.

7. Te weinig beweging

Een wandeling van 15 minuten is beter dan niets, maar verwacht niet meteen een enorm gewichtsverlies. Om resultaat te bereiken, moet je minstens 30 minuten per dag in beweging zijn. Sporten waarmee je snel calorieën en vet verbrandt zijn hardlopen, spinning, intervaltrainingen, wandelen en circuittraining.

8. Grote porties

Je voeding in kleine stukjes snijden klinkt misschien een beetje kinderachtig, maar studies hebben aangetoond dat mensen dan tevreden zijn met kleinere porties.

9. Te weinig groente

Voor iedereen is het belangrijk om per dag vijf tot zeven stuks fruit en vooral groente te eten. De meeste groenten bevatten veel vezels, waardoor je langer een verzadigd gevoel houdt. Dit geldt in mindere mate voor fruit, dat vaak veel natuurlijke suikers bevat.

10. Frisdrank

Frisdrank heeft totaal geen voedingswaarde. Bovendien saboteert frisdrank het verliezen van gewicht, zelfs als je een dieet volgt waarbij je alleen maar drinkt. Studies hebben aangetoond dat mensen die twee glazen light-frisdrank per dag drinken, een bredere taille hebben dan mensen die dat niet doen. Dus: vermijd frisdrank!

Meer redenen

Naast deze tien boosdoeners zijn er nog talloze redenen te bedenken waarom afvallen niet lukt. Een valkuil is bijvoorbeeld dat je te weinig water drinkt, waardoor je stofwisseling niet genoeg wordt gestimuleerd. Ook kan stress zorgen dat je naar verkeerde voeding grijpt of te weinig eet.afvallen-waarom-het-niet-lukt

Ook interessant