Margriet logo
Advies: geen nieuwe vaccinatieronde corona  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Advies: er is geen nieuwe vaccinatieronde voor corona nodig

Het OMT kwam eerder al met het advies om coronamaatregelen als testen bij klachten en in isolatie gaan bij een positieve test te schrappen. Daar voegt het Outbreak Management Team Vaccinaties (OMT-V) een extra advies aan het kabinet aan toe: het is “niet zinvol” om dit voorjaar een nieuwe algemene vaccinatieronde tegen het coronavirus te organiseren.

Het OMT-V stelt dat een extra prik op dit moment “slechts een geringe” oppepper aan het afweersysteem zal geven.

Endemische fase

Op dit moment geldt nog het advies om een (zelf)test te doen als je klachten hebt en in isolatie te gaan bij een positieve uitslag. Daarbij zijn er verschillende vaccinatierondes geweest om ons immuunsysteem te ondersteunen. Maar de experts van het OMT en OMT-V stellen dat corona geen pandemie meer is. Het virus hoort volgens hen bij het dagelijks leven. Kortom: we hebben de endemische fase van de ziekte bereikt.

Dat we die endemische fase bereikt hebben, betekent niet dat we niet meer ziek kunnen worden. Daarbij kan de opkomst van nieuwe varianten volgens het OMT-V leiden tot een toename van infecties en de ziektelast. Maar doordat veel mensen afweer hebben opgebouwd én doordat infecties met de nu dominante omikronvarianten van het virus relatief mild van aard zijn, zullen toch niet veel mensen erg ziek worden bij een nieuwe opleving van het virus. Reden genoeg om geen extra coronaprik te adviseren. Deze zal naar verwachting maar mondjesmaat bijdragen “aan de tot nu toe relatief stabiele bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname.” Dat concludeert het OMT-V.

Risicogroepen

Voor mensen met een kwetsbare gezondheid, kan een nieuwe vaccinatie wel wenselijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan ouderen of mensen die normaal gesproken ook in aanmerking komen voor de griepprik. Voor hen adviseert het OMT-V ook geen nieuwe vaccinatieronde, maar de extra prik moet voor hen wel mogelijk blijven. Deze kan dan bijvoorbeeld gegeven worden als een arts dat aanraadt.

Ook voor zorgmedewerkers moet er volgens het OMT-V nu geen extra prikronde komen. Zij hebben zelf ook door eerdere vaccinaties en infecties goede immuniteit tegen het virus opgebouwd. Om te zorgen dat ze bij een eventuele besmetting geen kwetsbare patiënten aansteken zijn meer algemene maatregelen, zoals het dragen van een mondkapje, wel een goed idee volgens de deskundigen.

Politieke reactie

Zorgminister Ernst Kuipers moet beslissen of hij het advies van het expertteam opvolgt. In een brief laat hij maandag weten dat hij “zo spoedig mogelijk” terugkomt op “de besluitvorming en de implicaties voor de verdere uitvoering van de vaccinatiestrategie”.

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden