Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Heb jij ADHD? Waarom je daar in de herfst meer last van kunt hebben

adhd-ritalin-daglicht-margriet.jpg

ADHD is een aandoening die onder andere concentratiestoornissen met zich meebrengt. En het zou zomaar kunnen dat patiënten in de herfst meer moeite hebben om zich te concentreren dan in de zomer. Een groep internationale onderzoekers heeft namelijk ontdekt dat er een verband is tussen de hoeveelheid daglicht en de werking van het ADHD-medicijn Ritalin.

Opvallend: uit eerder onderzoek bleek al dat ADHD veel minder vaak voorkomt in gebieden met veel zonlicht.

Daglicht en ADHD

Wat heeft ADHD nou met zonlicht te maken, vraag je je wellicht af. Dit heeft alles te maken met de werking van onze biologische klok. Wanneer we onze ogen open doen en de zon schijnt, bereikt daglicht ons netvlies. Hierdoor krijgt de biologische klok informatie over het tijdstip van de dag. Als het donker wordt, maak het lichaam het nachthormoon aan. Maar wanneer deze aanmaak vertraagd is, doen mensen er langer over om in slaap te vallen. De meeste mensen met ADHD hebben hier last van, waardoor zij elke nacht 1 à 2 uur slaap missen. Op de lange termijn zorgt dit voor concentratieproblemen.

Wereldwijd onderzoek

Onderzoekers uit de Verenigde Staten, Australië en Nederland besloten te achterhalen of de werkzame stof in ritalin (methylfenidaat) ook beïnvloed werd door zonlicht. Om zeker te weten of de verschillende effecten konden worden verklaard door het zonlicht in de verschillende seizoenen, voerden ze het onderzoek uit in zowel het noordelijke (Nederland en Amerika) als het zuidelijke (Australië) halfrond.

Opvallende resultaten

Uit de resultaten bleek dat patiënten die met een lage dosis werden behandeld tijdens het korter worden van de dagen, evenveel concentratieverbetering hadden als de patiënten die een hoge dosis kregen. In de lange dagen in de lente, was er wél verschil te zien. De patiënten met een hoge dosis hadden een betere concentratie dan de patiënten met een lage dosis ritalin. De onderzoekers vragen zich nu af of optimalisatie van lichtomstandigheden (door bijvoorbeeld lichttherapie) de werking van Ritalin kan versterken.

Met dit wake up light word je makkelijker, frisser en energieker wakker. Nu met korting in de Margriet Shop

Bron | Medical Facts
Beeld | iStock

Ook interessant