Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom ADHD geen belemmering hoeft te zijn

adhd-hoeft-geen-belemmering-te-zijn-maar-kan-wel-een-kracht-worden.jpg

Mensen met ADHD of ADD lopen in hun sociale leven en carrière vaak tegen allerlei problemen aan. Maar omdenken kan ook al heel veel helpen. Zo geven oud-bokskampioen Regilio Tuur en Cathelijne Wildervanck, directeur van ADHD Nederland, tips om ADHD niet als beperking, maar als kracht te zien.

Het hoeft namelijk echt geen belemmering te zijn.

ADHD

In het nieuwe SBS6-programma van Dennis Weening, ADHDennis, vertelde Tuur hoe dat werkt. “Als je het leert begrijpen en zelfdiscipline aanleert, wordt het een kracht. Rust in je hoofd begint bij orde. Je bent lui, zeg je zelf. Je gedraagt je als iemand met een stoornis. Terwijl je eigenlijk superkrachten hebt.”

Volgens de ex-bokser is het juist een zegen dat ADHD’ers op zo veel dingen tegelijkertijd gefocust kunnen zijn. “We staan in de ring. Ik zie de ader op je voorhoofd. Ik zie je schouder bewegen, je heup, je been. Ik hoor de trainer praten. Zie je de kracht daarvan?”

Drukker in je hoofd

Ook Cathelijne Wildervanck, directeur van ADHD Nederland, benadert een ADHD-diagnose positief. Ze geeft in het AD meerdere tips om om te gaan met een aandachtsstoornis. Wij lichten er drie uit. “Vaak krijgen ADHD’ers te horen ‘Kom jij vaak te laat? Dan moet je beter plannen en op tijd van huis gaan’. Maar dat kúnnen ze nou juist niet, zo gestructureerd leven”, legt ze uit. “Hoe harder iemand probeert te voldoen aan wat de wereld van hem vraagt, hoe drukker hij het in zijn hoofd krijgt.” Volgens Wildervanck is het beter om te accepteren hoe je zelf bent en wat je wel en niet kunt, zonder altijd maar aan te willen passen. Dat alleen al zou enorme rust geven.

Houd je ADHD-kwaliteiten voor ogen

Ook zegt ze dat het belangrijk is om je te realiseren dat je meer bent dan je ADHD. ”Dus identificeer je niet alleen met de probleemkant ervan. Jouw speciale brein heeft ook een heleboel positieve kanten en kwaliteiten.” Mensen met AD(H)D zijn bijvoorbeeld vaak empathisch en hartelijk, stelt ze. “Ze bedenken originele oplossingen voor problemen en zijn vaak enorm eerlijk. Bij doorsnee mensen moet je soms diep graven naar wat zij denken en voelen. Heb je ADHD, dan ligt dat ongecompliceerder.”

Straf jezelf niet te veel

Als ADHD’er moet je vaak harder werken om mee te komen dan iemand die de stoornis niet heeft. Om die reden kom je er soms niet meer aan toe om je eigen batterij op te laden. “Ik hoor van mensen dat ze het niet verdienen om iets leuks te doen als ze bepaalde taken niet afhebben of overal een rommeltje van maken. Hoezeer je ook vindt dat je niet goed functioneert en de boel niet op tijd af hebt, maak lol in je leven! Anders houd je het al helemaal niet vol.”

Lees ook:
Ouderen kunnen ook last hebben van ADHD

Geen excuus, wel een verklaring

Ook belangrijk om te onthouden wanneer je problemen ondervindt die terug te leiden zijn tot je ADHD-diagnose: ADHD is absoluut geen excuus, maar wel een verklaring voor waarom je regelmatig afspraken vergeet, niet goed lijkt op te letten of vaak te laat komt. Het is geen desinteresse of gebrek aan karakter, het is een stoornis. Het beste wat je kunt doen is ADHD te accepteren als iets dat nou eenmaal bij jou hoort. Je bent niet fout, onintelligent of lui. Je hebt ADHD.

Sinds 1995 bekend

Attention Deficit/Hyperactivity Disorder is in ons land pas sinds 1995 bekend bij volwassenen. Niet omdat ADHD niet voorkwam bij volwassenen, maar omdat de stoornis eerder niet werd onderkend door artsen. Veel volwassenen weten dan ook niet dat ze ADHD hebben. Tegenwoordig wordt de diagnose vaker gesteld. Eén van de criteria om aan de diagnose te voldoen is echter wel dat de problemen al sinds de kindertijd voorkwamen. Het komt vaak voor dat ADHD pas op latere leeftijd gediagnostiseerd wordt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | TrouwADPsyQ
Beeld | iStock

Ook interessant