null Beeld

ADHD-diagnose op latere leeftijd: hoe zit het met medicijnen?

In Margriet 14 (nu in de winkel) lees je alles over het krijgen van de diagnose ADHD op volwassen leeftijd. Voor veel mensen een opluchting: dát is het dus. Maar is het dan ook verstandig om medicijnen tegen ADHD te gebruiken, of wegen de nadelen niet op tegen de voordelen?

We zochten het uit.

Wat is ADHD?

ADHD staat voor attention-deficit/hyperactivity disorder. De naam zegt het dus eigenlijk al: wanneer je ADHD hebt, kun je je moeilijk concentreren en/of ben je hyperactief. De stoornis uit zich niet bij iedereen op dezelfde manier, en vooral tussen kinderen en volwassenen zijn grote verschillen te zien. Kinderen zijn vaak vooral erg druk, impulsief en snel afgeleid. Bij volwassenen leidt ADHD juist vaak tot concentratieproblemen en moeite met plannen en organiseren.

ADHD is een neurobiologische stoornis. Dit betekent dat bepaalde gebieden in de hersenen niet functioneren zoals dat zou moeten. Zo is er een verminderde werking van neurotransmitters zoals dopamine en noradrenaline: hormonen die informatie tussen de zenuwcellen doorgeven. Door deze tekorten verloopt het informatieproces niet goed en snel genoeg, met de symptomen van ADHD als gevolg.

Werking van ADHD medicijnen

ADHD medicatie is bedoeld om de hoeveelheid neurotransmitters te verhogen, waardoor de informatie tussen zenuwcellen wél goed wordt doorgegeven. Hierdoor worden patiënten rustiger, kunnen ze zich beter concentreren en reageren ze minder impulsief. De drie soorten medicatie zijn methylfenidaat (Ritalin of Concerta), dexamfetamine (Amfexa) en atomoxetine (Strattera). Toch krijgt niet iedereen met de diagnose ADHD standaard medicatie toegeschreven.

Dit komt omdat de bijwerkingen van deze medicijnen vaak heftig zijn. Zo kun je er onder andere slechter van slapen, gewicht verliezen, misselijk worden, je onrustig en/of angstig gaan voelen of psychische problemen als een depressie krijgen.

Behandeling zonder medicatie

Behandeling van ADHD zonder medicatie is ook mogelijk, in de vorm van gedragstherapie. Deze krijg je bij een psycholoog of psychiater, en hier leer je om te gaan met de verschijnselen van ADHD. Je leert hier hoe je op deze verschijnselen moet reageren, hoe je je dag structuur kunt geven, hoe je je sterke kanten beter kunt gebruiken, hoe je kunt ontspannen en hoe je kunt plannen en organiseren. Je behandelaar bepaalt dan ook samen met jou of medicatie nodig is als aanvulling.

Wanneer ADHD medicatie gebruiken?

Wanneer is het dan slim om medicatie te nemen, en wanneer kun je dit beter niet doen? Op Impuls & Woortblind, de vereniging voor mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie, leggen ze het uit. “Vergelijk het met slechte ogen: als je niet goed kunt zien en daar zo veel last van hebt dat het gevaarlijk wordt, kun je je een bril laten aanmeten. Je hoéft natuurlijk geen bril te nemen, maar je functioneert er wel beter mee. Maar misschien heb je alleen een leesbril voor werk of school nodig.” Kortom: hoeveel last heb jij van ADHD in het dagelijks leven, en hoe goed kun je zelf omgaan met klachten?

Klachten vs. bijwerkingen

Kortom: zijn de verschijnselen van ADHD zo heftig dat je er niet normaal mee kunt functioneren, dan is er een kans dat medicijnen je leven een stuk makkelijker kunnen maken. Maar zijn de bijwerkingen van de medicatie groter dan de klachten van ADHD zelf, is het beter om op een andere manier met de stoornis om te leren gaan. En té ernstige bijwerkingen van medicatie als Ritalin, zoals het afstompen van emoties en een ‘zombie-achtig gevoel’ zijn nóóit goed, wordt op de website van Impuls & Woortblind benadrukt. In dat geval moet er worden gekeken naar een verminderde dosis. Je behandelaar kan je hierin adviseren.

Bron | Thuisarts.nl, Impuls & Woortblind, ADHDcentraal.nl, Parnassiagroep.nl

Beeld | Getty Images

Meer lezen over het krijgen van de diagnose ADHD als volwassene?

null Beeld

Dat kan in Margriet 14. In dit nummer vind je verder ook de lekkerste recepten en leukste DIY's voor Pasen, lente-fietsroutes door heel Nederland, tien pagina's puzzelen, een 4-weken krachtplan en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Quirine Brouwer
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden