Margriet logo
ademen door mond huid Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Ademen door je mond: déze invloed heeft dat op je huid

Mondademhaling is een ongezonde gewoonte die je vaak helemaal niet in de gaten hebt. Toch heeft deze manier van ademen veel invloed op de gezondheid van je gebit, darmen én huid.

Ademen door je mond of neus

Veel mensen ademen - vaak onbewust - door hun mond. Toch is ademen door je neus een stuk gezonder. In het kort: neusharen werken bij het inademen als een soort filter waardoor stof en slechte bacteriën niet in je longen komen. Omdat je mond niet zo’n filter heeft, gaat een grote hoeveelheid droge lucht ongefilterd naar je longen. Dat is ook de reden dat je soms met een kurkdroge mond wakker wordt. Door met je mond open te slapen, droogt je mondholte uit en verdwijnt het speeksel.

Lees ook:
Déze invloed heeft verkeerd ademhalen op je lijf

Invloed ademhaling op je huid

Onderzoek toont aan dat voldoende interne hydratatie een positief effect heeft op het vochtgehalte en dikte van de huid, al is nog niet bekend wát die link precies is. Wel kan vochtverlies vanuit diepere huidlagen zorgen voor ontstekingen, roodheid en huidirritatie. Mondademhaling gaat dan ook vaak samen met aandoeningen als eczeem, astma en huidallergieën. Deze manier van ademhalen vergroot niet alleen de kans op tandbederf en tanderosie, maar doordat je allerlei bacteriën inademt, kan het ook zorgen voor een slechtere darmgezondheid. En ook dát heeft invloed op je huid. Tot slot draagt ademen door je mond niet bij aan een goede nachtrust, omdat je daardoor met je tong je luchtwegen kunt blokkeren. En zoals je waarschijnlijk weet, doet slaaptekort weinig goeds met je huid. Sterker nog: het zorgt voor donkere kringen, rimpels en fijne lijntjes.

Zuurstof beter opnemen

Door te ademen door je neus houdt je lichaam meer zuurstof vast. “De lucht draait door de luchtweg en wordt opgewarmd. Fijnstof wordt verwijderd en vocht wordt toegevoegd. Tegen de tijd dat het in je longen terechtkomt, kun je de zuurstof beter opnemen”, vertelt James Nestor, auteur van Het Nieuwe Ademen, aan Mindbodygreen. En hoe meer zuurstof er in de huidcellen zit, hoe meer je huid straalt. Kortom: ademen door je neus is de beste optie voor je huid én je algehele gezondheid.

Bron | Mindbodygreen

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden