Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Helpt je adem inhouden als je langs iemand loopt tegen corona?

je-adem-inhouden-tegen-corona-als-je-langs-iemand-loopt-heeft-dat-zin-margriet.jpg

Betrap jij jezelf er ook weleens op dat je je adem inhoudt als er iemand te dicht langs je loopt? Je bent niet de enige: veel mensen doen dit tegenwoordig om te voorkomen dat ze corona krijgen (of zelf verspreiden). Maar heeft het wel zin, je adem inhouden tegen corona?

Experts zijn daar ietwat over verdeeld.

Je ademinhouden tegen corona

Dat je niet de enige bent die dit doet, blijkt wel uit het feit dat deze vraag eerder in mei ook al gesteld werd aan de Amerikaanse technische universiteit MIT. Virusdeeltjes verspreiden zich snel in de lucht. De turbulentie die wordt veroorzaakt als twee mensen langs elkaar bewegen, versnelt dit proces. Maar als je iemand passeert, heeft het dan zit om je adem in te houden?

Volgens de universiteit heeft het weinig nut, omdat het gaat om slechts enkele seconden. “We weten dat de blootstellingsduur een belangrijke factor is bij de overdracht van virussen. Vluchtige ontmoetingen – zelfs relatief korte vluchtige ontmoetingen – brengen zeer weinig risico met zich mee, vooral als beide personen een mondkapje dragen.”

‘Kan geen kwaad, maar ook niet nodig’

Michael Curry, hoogleraar aan de University of British Colombia, denkt hier hetzelfde over – al noemt hij wel een situatie waarin je adem inhouden effect kan hebben. Hij liet in een interview met CBC News weten dat het geen kwaad kan om je adem in te houden, maar dat het ook niet echt nodig is. De kans dat iemand het virus aan je overgeeft wanneer hij of zij je passeert is namelijk erg klein. “Tenzij iemand recht in je gezicht ademt of met consumptie recht in je gezicht praat, is het onwaarschijnlijk dat het virus zich op die manier verspreidt”, aldus Curry.  

Lees ook:
Kun je de griep en het coronavirus ook tegelijkertijd krijgen?

Groter risico op besmetting als je meer dan een kwartier samen bent

De Nederlandse viroloog Mariet Feltkamp ziet wat meer nut in het inhouden van je adem. Ze geeft toe: je moet wel héél lang je adem inhouden als je een coronabesmetting wilt voorkomen. “De meeste mensen die corona krijgen, hebben een langere tijd, meestal meer dan een kwartier, een ruimte gedeeld met een besmet persoon”, vertelt ze aan RTL Nieuws. “Kortdurende contacten leveren veel minder risico op.” Maar volgens haar heeft het in de volgende situaties zeker zin.

Je adem inhouden in een lift

“Tenzij je heel dicht op een patiënt staat”, neemt Feltkamp als voorbeeld. “Dus je adem inhouden terwijl je vlak langs een (hoestende) persoon loopt zou zin kunnen hebben.” Of als je in een slecht geventileerde, kleine ruimte staat, zoals een lift. “Er is een risico dat je besmet wordt door het inademen van virusdeeltjes die in de lucht zweven. Dus als je je adem kunt inhouden in een kleine ruimte, zoals in de lift, of in de buurt van iemand die hoest of niest, waarom dan niet?”

Maar, benadrukt de expert: “In zijn algemeenheid is het toch vooral het beste om afstand te houden, drukte te vermijden, te ventileren en je contacten kort houden.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | MIT Medical, CBC News, RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant