null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Acupunctuur: hoe werkt het en waar wordt het voor gebruikt?

Het is misschien wel de bekendste alternatieve geneeswijze: acupunctuur. Er wordt nog weleens lacherig gedaan of het wordt afgedaan als iets ‘zweverigs'. Maar wat doen die kleine naaldjes eigenlijk precies bij acupuntuur?

En welke bewijzen zijn er voor de werking van acupunctuur? Dat en meer zochten we uit.

Traditionele Chinese geneeskunde

De meeste mensen weten waarschijnlijk wel dat acupunctuur ‘iets met kleine naaldjes’ is. Die extreem dunne naalden worden op bepaalde strategische punten in het lichaam geplaatst. Daarmee zouden ze symptomen van bepaalde ziekten laten afnemen, of pijn kunnen bestrijden. Het idee achter acupunctuur is gebaseerd op de eeuwenoude Chinese geneeskunde. Die traditionele geneeskunde is gebaseerd op de theorie dat energie in ons lichaam door twaalf energiebanen, zogenoemde meridianen, stroomt. Deze kun je vergelijken met zenuw- of bloedbanen. Elke meridiaan staat volgens de geneeswijze weer in verbinding met verschillende organen. Wanneer de balans in die energiebanen weg is, ontstaan er lichamelijke of psychische klachten. Bijvoorbeeld omdat er ergens een teveel of tekort aan energie ontstaat, of dat de energie niet door kan stromen ergens in het lijf.

Accupunctuur

Door het zetten van ultradunne naaldjes in speciale zogenoemde acupunctuurpunten op die meridianen, beïnvloeden ze volgens deze geneeswijze de energiestroom. Daardoor ontstaat er een nieuw evenwicht in de baan, waardoor klachten verdwijnen. Volgens een meer Westerse benadering, zijn de accupunctuur punten de plek waar zenuwen, spieren en bindweefsel samenkomen. Daardoor komen natuurlijke pijnstillers, zoals endorfine vrij, en neemt de bloedstroom toe. Ook dit zou dus de werking van acupunctuur kunnen zijn.

“Als iemand bijvoorbeeld een ontsteking heeft in zijn knie, dan stroomt de energie daar vaak niet goed door, wat zorgt voor een warme knie,” vertelde acupuncturist Jan Joost Kolsteeg Margriet in 2019. “Vervolgens ga ik proberen de doorstroom weer op gang te brengen. Dat doe ik met naalden, die meestal zo’n twintig minuten blijven zitten.” Acupunctuur wordt onder andere ingezet bij: rugpijn, vermoeidheid, migraine, gewrichtsklachten, oorsuizen en pijn. Maar ook bij mentale aandoeningen, zoals: angsten, stress, slaapproblemen en depressie worden de naaldjes soms gebruikt.

Lees ook:

Dry needling: wat is het precies en doet het pijn?

Hoe ziet een acupunctuurbehandeling eruit?

Wanneer je naar een acupuncturist gaat, ziet de behandeling er meestal ongeveer hetzelfde uit. Eerst doet hij of zij een onderzoek van je lichaam om een diagnose te stellen. Daarbij kijkt hij of zij naar de symptomen die je hebt, analyseert hij of zij het lichaamsdeel waar de klachten zitten en wordt je hartslag gecontroleerd. Wanneer de diagnose gesteld is, stelt de acupuncturist een behandelplan op. Meestal bestaat de volledige behandeling uit zo’n zes tot twaalf sessies, maar dit hangt af van de aandoening.

Plaatsen van de naalden

Al na de eerste sessie, waarin je acupunctuur krijgt, zul je merken dat er drie verschillende onderdelen zijn. De acupuncturist start met het plaatsen van de naalden. Ongeveer vijf tot twintig extreem dunne naaldjes worden geplaatst op strategische punten in je lijf. Die kunnen soms ver van het probleemgebied zijn, omdat de energiebanen over je hele lichaam lopen. Het plaatsen van de dunne naaldjes is meestal niet pijnlijk, maar het kan wel een tintelend of vervelend gevoel veroorzaken. Vervolgens zal de acupuncturist de naalden zachtjes bewegen of draaien. Ook kan het zijn dat er kleine schokjes of hitte via de naalden toegediend worden. Na zo’n vijftien tot dertig minuten haalt de behandelaar de naalden er weer uit. De acupunctuurbehandeling zit er dan op.

Wetenschappelijke onderzoeken naar acupunctuur

Er zijn wereldwijd al eeuwenlang miljoenen mensen die zeggen baat te hebben bij de behandeling met acupunctuur. Toch is er nog maar beperkt wetenschappelijk bewijs voor de werking van de behandelingen. Sommige sceptici zeggen bijvoorbeeld dat acupunctuur alleen werkt, omdat mensen erin geloven (een placebo-effect), terwijl andere onderzoekers juist zeggen dat de acupunctuurpunten overeen komen met bepaalde spieren en zenuwen die ze triggeren met de naaldjes.

Alternatieve geneeswijzen

Uit wetenschappelijke studies komen uiteenlopende uitkomsten naar voren, waardoor het moeilijk is vast te stellen hoe het precies zit. Recente studies tonen wel aan dat acupunctuur een onderdeel kan zijn van de behandeling van migraine, kiespijn en pijn in gewrichten. In Nederland valt acupunctuur door de wisselende wetenschappelijke bewijzen onder de alternatieve of complementaire geneeswijzen. Daarom vergoedt de basisverzekering de behandeling niet. Met een aanvullende verzekering kun je soms en vergoeding ontvangen voor acupunctuur.

Overleg met huisarts over acupunctuur

Wil je voor een bestaande blessure, ziekte of aandoening een behandeling met acupunctuur proberen? Dan is het verstandig dit vooraf te overleggen met je huisarts. In sommige gevallen raden artsen acupunctuur af. Als je bloedverdunners slikt of een bloedstollingsstoornis hebt, is er bijvoorbeeld verhoogd risico op bloedingen bij acupunctuur. Een behandeling met elektrische stimulatie via naalden kan gevaarlijk zijn voor mensen met een pacemaker of andere geïmplanteerde elektrische apparaten. Overleg dit dus altijd goed met je behandelaar voor je hiermee start.

Bron | Zorgwijzer, Margriet 2019-06, Acupunctuurgids, Medical News Today,

(opens in a new tab)" href="https://www.who.int/bulletin/volumes/88/12/10-076737/en/" target="_blank">World Health Organization, Gezondheidsplein

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Fit & Slank ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet fitplan voor een frisse start, 38 slanke recepten, persoonlijke verhalen, work-outs voor binnenblijvers en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden