Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Acne patches: verdwijnen puistjes echt in één nacht met zo’n pleister?

acne-patches-verdwijnen-puistjes-echt-in-een-nacht-met-zon-pleister.jpg

Acne patches, ook wel pimple stickers genoemd: kleine, ronde, semi-transparante pleisters die je over een puistje op je gezicht plakt. Na één nacht zou je puist zo goed als verdwenen zijn, belooft de verpakking. Maar werken die acne patches echt?

En hoe kan zo’n klein, rond pleistertje zó veel effect hebben op jouw acne?

Verschillende soorten acne patches

Acne patches zijn kleine, meestal ronde pleistertjes die je over een puistje plakt. Origineel werden de stickers voor acne ontwikkeld in Zuid-Korea, waar ze al jarenlang een hit zijn. Maar inmiddels zijn ze overal ter wereld te koop; ook hier in Nederland kun je ze bij de drogisterij vinden. Hoewel de acne patches er eigenlijk allemaal bijna hetzelfde uitzien, zijn er heel wat verschillende soorten van die pleistertjes in omloop.

Hydrocolloïd pleisters

De meeste soorten acne patches zijn gemaakt van een hydrocolloïd laagje, met daarbovenop een dun laagje plastic. Hydrocolloïd is een mengsel van klevende en absorberende stoffen, die samengesteld worden om zo veel mogelijk vocht te onttrekken uit de huid. Daardoor komen vocht, talg en andere viezigheid dus zo goed uit dat puistje, waardoor het sneller verdwijnt.

Door het dunne plastic bovenlaagje kan ander vocht niet ontsnappen uit je huid, en droogt je huid dus niet uit. Zo’n vochtige omgeving helpt je huid weer herstellen, waardoor het er na een nachtje slapen dus een stuk beter uitziet. Hydrocolloïde pleisters zijn in principe niets nieuws: ze werden ooit bedacht voor wonden en huidzweren met veel vocht. Diezelfde techniek wordt nu dus toegepast in de acne patches.

Acne patches met speciale stoffen

Dan zijn er ook nog zogenaamde treatment patches, pleisters voor op je puistje waar extra stoffen aan toegevoegd zijn. Die stoffen, bijvoorbeeld salicylzuur, tea tree oil of benzoylperoxide, werken ontstekingsremmend en worden vaak gebruikt bij de behandeling van puistjes. Door deze stoffen te verwerken in acne patches, blijven ze langere tijd op de juiste plek zitten en hebben ze dus meer tijd om hun werk te doen ’s nachts.

Ook helpt het dat je op deze manier niet aan het puistje kunt komen, waardoor de werkende stoffen niet mengen met bacteriën van buitenaf. Van deze laatste soort bestaat ook nog een variant met micronaaldjes, die er voor zorgen dat de werkzame stoffen dieper in je huid terecht zullen komen en daar beter blijven zitten.

Waarom acne patches werken

Er zijn verschillende redenen waarom van die acne patches kunnen werken. Ten eerste, zegt dermatoloog Lavanya Krishnan tegen Health Line, helpen ze omdat je daardoor van je puistje afblijft. Om ontstekingen en wondjes te voorkomen, is het belangrijk dat je geen extra bacteriën en viezigheid toevoegt aan die plek.

Daarnaast doen de werkzame absorberende stoffen in de acne patches volgens de specialist ook hun werk erg goed. Doordat alle viezigheid uit de huid verdwijnt én er door de afgesloten omgeving geen nieuwe bacteriën bij kunnen, is de kans op een ontsteking minimaal. Daardoor zul je de volgende ochtend meestal écht al resultaat zien.

Niet voor ieder puistje

Toch zijn er wel een paar dingen die er voor kunnen zorgen dat je níet wakker wordt met een stralende huid na het dragen van zo’n pleister over een puistje. Zo is het bijvoorbeeld heel belangrijk dat je je huid eerst goed reinigt, voordat je een sticker plakt. Op die manier voorkom je dat er te veel extra bacteriën in de afgesloten omgeving onder je acne patch komen.

Ook zal niet élk puistje baat hebben bij deze stickers. Acne patches zijn volgens dermatoloog Krishnan vooral bedoeld voor meer oppervlakkige puistjes. Bij cystische acne, waarbij puistjes een stuk groter en dieper zijn, kunnen de pleisters meestal niet voldoende doen. Dit vraagt volgens de specialist vaak om een andere, meer intensieve behandeling. Maar als je een klein puistje hebt waar je snel van af wilt zijn, dan zijn acne patches zeker het proberen waard volgens Krishnan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Healthline, Uncover Skincare
Beeld | Getty Images

Ook interessant