Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wat is een aardbeineus en wat kun je ertegen doen?

aardbeineus-margriet.jpg

Heb je weleens van een aardbeineus gehoord? Ook wel bekend als een bloemkoolneus, jeneverneus, drankneus en het rode neussyndroom? De officiële term voor deze aandoening is rhinophyma.

En ondanks de synoniemen, heeft het niks te maken met je alcoholgebruik. Het is erfelijk, maar gelukkig wel te behandelen.

Wat is een aardbeineus?

Rhinophyma is een vorm van de huidaandoening rosacea of couperose, met uitgebreide vervorming van je neus. De huid wordt dikker en bobbelig door de groei van bindweefsel en talgklieren in de neus. Als je rhinophyma hebt begint je neus steeds meer op een knol te lijken, met soms zelfs ontstekingen en verkleuringen met verwijde bloedvaatjes. Dit zorgt voor een rode kleur op je neus. Vandaar dus de verwijzing naar die aardbei.

Meestal groeien deze zwellingen langzaam in het verloop van jaren. Zo’n aardbeineus komt vooral bij oudere mannen voor. En het wordt dus niet veroorzaakt door overmatig drankgebruik, wat het synoniem ‘drankneus’ dus eigenlijk onzin maakt – afgezien dat je van alcohol een rode neus kunt krijgen. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken: mensen met deze aandoening drinken niet méér dan mensen zonder. Maar de exacte oorzaak van rhinophyma is niet bekend.

Wat kun je ertegen doen?

Rhinophyma verdwijnt nooit spontaan en wordt door de jaren heen alleen maar erger. Je huisarts kan je wel doorverwijzen naar een dermatoloog. En die kan op zijn of haar beurt, onder lokale verdoving, overtollig weefsel verwijderen. Zo’n operatie duurt ongeveer een uur en gebeurt met dermabrasie of elektrocoagulatie. Beide technieken halen het weefsel met een soort elektrische schaaf weg.

Lees ook: Deze alcoholische drankjes zijn het slechtst voor je huid

Na de operatie is de huid van je neus gladder en krijgt ‘ie z’n natuurlijke vorm weer terug. Je loopt wel even een tijdje met een verband op je neus rond, maar een nabehandeling is (meestal) niet nodig. Paracetamol zou als pijnstilling voldoende moeten zijn. Wat wel belangrijk is, is dat je je neus elke dag na het douchen met vaseline insmeert, zodat ‘ie niet droog wordt. Het komt zelden voor dat de neus geïnfecteerd raakt of nabloedt. Soms kan de genezing wat langer duren of kan er littekenweefsel ontstaan.

Wanneer kom je in aanmerking voor zo’n behandeling?

Je kunt aan rhinophyma geopereerd worden als de zwellingen heel groot zijn geworden en bijvoorbeeld je neusgaten blokkeren. Maar ook als je hulp zoekt vanuit cosmetisch oogpunt. De behandeling wordt soms zelfs vergoed door de zorgverzekeraar. Ga dit dus even goed voor jezelf na.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Goedgezond
Beeld | iStock

Ook interessant