Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Vanaf dít aantal uur slaap loopt je gezondheid risico

do-not-disturb.jpg

Te weinig slaap krijgen is niet alleen vervelend, maar ook slecht voor je gezondheid. Toch maakt het aantal uur slaap dat je tekort krijgt een groot verschil, en er is een getal waar je beter boven kunt blijven…

Slaapgebrek kan leiden tot allerlei vervelende tot gevaarlijke gezondheidscomplicaties. Hierbij moet je denken aan hart- en vaatziekten, gewichtstoename, een verhoogde bloeddruk én slecht cholesterol.

Verontrustende cijfers

Er staat een heleboel op het spel, dus. Helaas is makkelijk in slaap komen niet voor iedereen weggelegd. Volgens een Brits onderzoek dat is gedaan door slaaptechnologiebedrijf Simba en slaapexpert Paul Gringas, krijgt maar 17 procent van de Britten de aanbevolen acht uur slaap. Nog verontrustender is dat 44 procent van de Britse populatie minder dan zes uur per nacht slaapt.

Magisch getal

En dat is nou net het magische getal waar je boven moet blijven. “Mensen die minder dan zes uur slapen hebben een aanzienlijk hoger risico op hartziektes. Daarnaast hebben ze vaak een verhoogde bloeddruk en slecht cholesterol”, vertelt professor Gringas. Uiteindelijk vertaalt dit zich naar een verhoogde kans van 60 procent op een hartaanval of beroerte.

Immuunsysteem

Maar ook een kleine verkoudheid kan een direct gevolg zijn van een slaaptekort. Wanneer we een nacht niet goed slapen, maakt ons lichaam meer ontstekingsproteïnen aan, cytokines genaamd. Deze tasten het immuunsysteem aan, waardoor je vatbaarder bent voor bacteriën en virussen.

Kortom: probeer acht uur te slapen per nacht, of in ieder geval meer dan zes uur. Heb je hier moeite mee? Misschien kunnen deze tips helpen:

Bron | Goodtoknow.co.uk
Beeld | iStock

Slaap nu net zo lekker als in een hotel met deze Van der Valk hotel 4-seizoenen dekbedset. Nu met 61 procent korting in de Margriet Shop.

Ook interessant