Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Aantal legionellabesmettingen stijgt fors: zo herken je de symptomen

feiten-over-de-griep.png

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is het aantal legionellabesmettingen de laatste vijf jaar flink gestegen. Legionella is een bacterie die griep en ernstige longontsteking kan veroorzaken, niet zelden met dodelijke afloop. Zo herken je de klachten.

De grafiekjes liegen er niet om: het aantal legionellabesmettingen stijgt sinds 2012 gestaag. Vorig jaar liep zelfs een recordaantal van 561 Nederlanders de ziekte op, waarvan driekwart in eigen land. Van deze 561 mensen overleefden 31 het niet. Dit meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in het rapport ‘Staat van Infectieziekten 2017’ . Ter vergelijking: in 2012 werden ‘nog maar’ 291 Nederlanders ziek van de legionellabacterie.

‘Relatie met warm en nat weer’

Volgens het RIVM is de oorzaak van de stijging onduidelijk. Wel is er een relatie met warm en nat weer. In de zomer komt een legionellalongontsteking vaker voor dan in de winter en vooral in de zomermaanden juni, juli en augustus van 2017 waren er meer meldingen dan verwacht. Het RIVM schrijft dat er meer onderzoek nodig is om de oorzaken goed vast te stellen.

Ziek door inademing

Legionella is een bacterie die een acute infectie van de luchtwegen kan veroorzaken. De bacterie komt van nature voor in grond en in water. In water zitten meestal heel weinig legionellabacteriën. Maar soms kunnen ze in water erg snel groeien, vooral als het water stilstaat en tussen 25 en 45 graden warm is. Je kunt alleen ziek worden als je kleine waterdruppels inademt die besmet zijn met de bacterie. Het kan dus geen kwaad om water met de legionellabacterie te drinken.

Symptomen legionella

Gelukkig worden de meeste mensen niet ziek van een besmetting. Bij mensen die jonger zijn dan veertig jaar komt legionella zelfs bijna niet voor. Als er wel ziekteverschijnselen optreden, gebeurt dat meestal een week na de besmetting: de ziekte begint meestal met koorts, koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn, gevolgd door een droge hoest. Als er daarna een longontsteking ontstaat, zijn er klachten zoals:

  • hoge koorts
  • kortademigheid, benauwdheid of pijn bij de ademhaling
  • koude rillingen
  • soms verwardheid of een delier
  • soms last van hoofdpijn, braken en diarree

Behandeling met antibiotica

Je kunt ernstig ziek worden van een longontsteking door legionella, ook wel veteranenziekte genoemd. In dat geval is opname in het ziekenhuis en behandeling met antibiotica nodig. Na de longontsteking kan het nog vier tot zes weken duren voordat je je weer helemaal de oude voelt. En soms komt het helemaal niet goed: in Nederland overlijdt twee tot tien procent van de patiënten met een legionellalongontsteking. Ouderen, mensen met een verminderde weerstand en rokers lopen meer risico.

Legionella voorkomen

De kans dat je thuis ziek wordt door legionellabacteriën is erg klein. Je kunt de groei van de bacterie wel beperken door op het volgende letten:

  • Stel de boiler of combiketel goed af (tenminte 60 °C).
  • Zorg dat het water (warm en koud) niet langer dan een week stilstaat in de leidingen: ben je ’s zomers langer dan een week buitenshuis? Spoel dan als je terugkomt de leidingen door de kranen twintig seconden open te zetten.
  • Maak apparaten die water vernevelen of sproeien (hoge drukspuit, fontein, bubbelbad) steeds goed schoon. Zorg dat ze leeg en droog staan als je ze langer dan een week wegzet.
  • Ontkalk de douche regelmatig.
  • Ga niet zelf zitten sleutelen aan je drinkwaterinstallatie, maar laat dat doen door een erkend installatiebedrijf.

Waterbakje op de verwarming kan geen kwaad

Je kunt trouwens geen legionella-longontsteking krijgen van apparaten waar de temperatuur regelmatig boven de 60 °C komt of waarvan het water niet wordt verneveld. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je ziek kunt worden van je koffiezetapparaat of waterbakjes op de verwarming.
Bron | RIVM, NU.nl, Thuisarts.nl
Foto | iStock
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant