Margriet logo
Een volle tafel met kerstmenu tijdens kerstmis. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Aankomen tijdens de feestdagen: fabel of feit?

Waarschuwingen over gewichtstoename tijdens de feestdagen zijn net zo talrijk als kerstkransjes en oliebollen. Veel mensen maken zich zorgen over extra kilo’s als ze de teugels laten vieren. Maar hoe waarschijnlijk is het dat je daadwerkelijk aankomt tussen nu en 2023? Diëtist Desiré van der Kruk vertelt.

Gemiddelde gewichtstoename

Zorgen over aankomen tijdens de feestdagen zijn vaak niet terecht. Onderzoek toont aan dat gewichtstoename tijdens de feestdagen niet zo dramatisch is als je zou verwachten. Volgens een onderzoek uit 2017 komen volwassenen in de periode van eind november tot begin januari gemiddeld vier tot negen ons aan.

Wel kan een grote maaltijd een tijdelijk effect hebben op je gewicht. Als je jezelf weegt vlak na de kerst (tip: niet doen), zal de weegschaal waarschijnlijk iets meer aangeven dan je gewend bent. Dat betekent niet dat je in vet bent aangekomen. Het grootste deel van de gewichtstoename wordt veroorzaakt door vocht dat je vasthoudt wanneer je een zout- en koolhydraatrijkere maaltijd eet. Een paar dagen later zie je hier niets meer van terug in je gewicht.

Gematigdheid

Het is goed om een groot kerstdiner in perspectief te zien. Zelfs een heerlijke maaltijd is nog steeds maar één maaltijd. Zolang je niet elke dag van december kilo’s snoep en een vijfgangendiner eet, is er weinig aan de hand. Probeer de lekkernijen tijdens kerst niet te compenseren. Het is verleidelijk om maaltijden over te slaan om zo een extra groot kerstdiner te kunnen eten, maar dit plan kan snel averechts werken. Als je erge honger hebt, is het moeilijk om controle te houden over je voedselkeuzes.
Eet daarom gewoon je ontbijt en lunch zoals je normaal gesproken ook doet.

Tips om minder aan te komen

Wil je je toch opletten? Probeer maat te houden, in plaats van jezelf dingen te ontzeggen. Houd het bijvoorbeeld bij twee oliebollen tijdens de jaarwisseling. Of drink één glas alcohol bij het kerstdiner.

Een andere tip is om actief te blijven. Veel mensen bewegen minder tijdens de feestdagen omdat het buiten koud is. Maar een lange boswandeling of een middag schaatsen met de familie is gezellig en houdt je fit.

Over diëtist Desiré van der Kruk

Desiré van der Kruk (25) heeft na het behalen van haar bachelor voeding en diëtetiek online diëtistenpraktijk jouwfoodplan.nl opgericht, waar je terecht kunt voor e-consulten en voedingsschema’s op maat. Daarnaast schrijft ze graag artikelen over voeding en gezondheid. Volg haar op Instagram of Facebook voor meer info, tips & tricks.

desire van der kruk header paspoortje Beeld redactie
Beeld redactie
Desiré van der KrukGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden