Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Kun je aankomen na één dag ongezond eten?

kun-je-aankomen-na-een-dag-ongezond-eten.jpg

Herken je dat? Dat je ontzettend kan balen van die ene zak chips, die paar koekjes of een stuk appeltaart dat je net hebt gegeten? De paniek slaat toe: kun je aankomen na één dag ongezond eten?

Deze gedachten over eten herkennen we denk ik allemaal wel. Zeker als je net zo lekker bezig bent met gezond eten, afvallen of voldoende bewegen. Was dit allemaal voor niets?!

Aankomen na één dag ongezond eten?

Gelukkig is deze paniek nergens voor nodig, want na één dag ongezond eten kom je echt niet meteen aan. Deze angst zit vooral tussen je oren en dat helderen we graag even voor je op.

Voor een gezond gewicht en het behouden van dit gewicht, is het van belang dat er een evenwicht is tussen de hoeveelheid energie die je uit voeding haalt en de hoeveelheid energie die je lichaam verbruikt. Dit wordt ook wel de energiebalans genoemd en dit verschilt per persoon.

Waardoor kom je wél aan?

Eet je meer dan je verbruikt? Dan ontstaat er een overschot aan energie en dit slaat je lichaam vervolgens op als lichaamsvet. Wat ervoor zorgt dat we in gewicht aankomen. Aankomen in gewicht ontstaat over het algemeen wanneer je een langere periode meer energie uit voeding haalt dan je lichaam nodig heeft of verbruikt.

Aankomen na één dag slecht eten of na dat ene taartje is dus vrij onrealistisch. Best een fijne reality check, toch?

Geniet ook van de minder gezonde snacks

Hanteer een gezonde levensstijl die bij je past en laat die de boventoon voeren. Dan kun je ook volop genieten van iets wat minder gezond is. Door jezelf dit ook te gunnen schep je een liefdevolle balans die bijdraagt aan een gezond lichaam én een gelukkige mindset!

Leren om liefdevol te eten kan je hierbij helpen. Wil je hier meer over weten? Dan is het boek Self Love Talk van Merel Teunis echt een aanrader.“De juiste voeding draagt bij aan een vitaal lichaam”, stelt Merel. “Je krijgt er voldoende energie van en je gaat er lekker van in je vel zitten. Probeer je lichaam zoveel mogelijk te voeden terwijl je optimaal geniet. Jij blij en jouw lichaam blij!”

De juiste voedingsstoffen voor jóuw lichaam

Met haar boek en via haar online platform Healthy Wanderlust inspireert Merel duizenden vrouwen om goed voor zichzelf te zorgen. Zelfliefde is volgens haar de sleutel naar meer geluk, gezondheid en persoonlijke groei. “Wanneer je eten bekijkt en ervaart vanuit liefde voor jezelf en je lichaam, ga je op een hele andere manier naar voeding kijken. Niet vullen, maar voeden.”

Volgens Merel is het belangrijk om te investeren in een gezonde levensstijl die bij je past, waarbij je jouw lichaam dagelijks voorziet van de juiste voedingsstoffen. Dat betekent niet dat je enkel voedsel hoeft te eten waar je lichaam gelukkig van wordt. Juist het vinden van een balans waarbij een goede basis de boventoon voert in je dagelijkse maaltijden is heel erg waardevol. Dan kan je af en toe ook volop genieten van iets minder gezonds, zonder schuldgevoelens.

Self Love Talk Merel Teunis
Meer lezen van Merel?

Ook interessant