Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Aan déze symptomen kun je spierreuma herkennen

Heb je de laatste tijd steeds vaker last van pijn en stijfheid in je nek, schouders en heupen? Als je daar bovenop ook extra vermoeid bent, een gebrek aan energie lijkt te hebben en ’s nachts er veel zweet, zou het kunnen dat je last hebt van spierreuma.

Een vorm van reuma die vooral voorkomt bij vrouwen ouder dan vijftig jaar. We leggen je uit hoe je kunt weten of je spierreuma hebt én hoe de behandeling eruit ziet.

Spierreuma

Spierreuma heet officieel polymyalgia rheumatica, maar wordt in de volksmond vaker bij de simpelere naam spierreuma genoemd. Net als alle andere vormen van reuma is ook spierreuma een auto-immuunziekte, waarbij het eigen lichaam ontstekingen veroorzaakt. Auto-immuun wil namelijk zeggen dat het eigen immuunsysteem van het lichaam zich richt op de eigen cellen, in plaats van tegen indringers van buiten, zoals bacteriën en virussen. In tegenstelling tot gewrichtsreuma zorgt deze aandoening niet voor verdikkingen in de gewrichten, maar zijn de spieren, pezen en het gewrichtskapsel ontstoken. Daardoor ontstaat er geen schade aan de gewrichten zelf, wat wel kan ontstaan bij bijvoorbeeld reumatoïde artritis. Spierreuma wordt vaak verward met de aandoening fibromyalgie, wat ook wel wekedelenreuma wordt genoemd. Het grote verschil is echter dat bij fibromyalgie geen sprake is van ontstekingen. De oorzaak van spierreuma is - net als bij vele andere soorten van deze aandoening - onbekend.

Symptomen van spierreuma

Bij spierreuma heb je vooral last van pijn en stijfheid in de spieren rond de nek, schouders, heupen en billen. Dat kan ervoor zorgen dat je problemen krijgt in het dagelijks leven, bijvoorbeeld bij het aankleden of tijdens je werk. Vooral ’s ochtends zijn de klachten vaak hevig, pas na een paar uur kun je met polymyalgia rheumatica echt op gang komen. Aan het einde van de dag worden de klachten vaak ook erger, omdat pijn en vermoeidheid de symptomen verergeren.

Andere klachten die voorkomen bij spierreuma zijn:

  • Lichte koorts
  • Vermoeidheid
  • Een algemeen ziek gevoel
  • Afvallen
  • Vocht vasthouden, bijvoorbeeld in polsen en enkels
  • Nachtelijk zweten

Lees ook:
Dít zijn de 5 meest voorkomende vroege signalen van reuma

Onderzoek en diagnose

Bij een vermoeden van spierreuma zal je huisarts altijd een bloedonderzoek doen om de ontstekingswaardes in het bloed te meten. Meestal toont bloedonderzoek een verhoogde bezinking, een verhoogde concentratie van het ontstekingseiwit CRP en soms ook lichte bloedarmoede. Dat, in combinatie met lichamelijk onderzoek en je leeftijd (het komt vaker voor bij vrouwen ouder dan vijftig jaar) zal waarschijnlijk de basis vormen voor de diagnose. Daarnaast zijn vaak aanvullend echo- of röntgenonderzoek nodig om de definitieve diagnose te kunnen stellen, en andere (reumatische) aandoeningen uit te sluiten. Hiervoor word je vaak doorgestuurd naar een reumatoloog, een internist gespecialiseerd in deze aandoening.

Spierreuma in het gezicht

Één op de tien patiënten met spierreuma krijgt ook last van de spieren rondom de ogen. Dit begint vaak met een ontsteking aan de slagaders bij de slapen waardoor je last kunt krijgen van een heftige, bonzende hoofdpijn. Ook kauwen kan dan pijn doen. Soms gaat zo’n ontsteking verder naar de bloedvaten van de ogen waardoor het zicht minder wordt. Dit wordt reuscelarteriitis en kan ook los van spierreuma voorkomen. Herken je deze klachten, neem dan contact op met je huisarts. Een behandeling is in dit geval extra belangrijk, om schade aan de ogen te voorkomen.

Behandeling met prednison

Bij ruim zeven op de tien mensen gaat spierreuma weer over, al duurt dat gemiddeld wel zo’n twee tot drie jaar én is daar een behandeling voor nodig. Om de ziekte te behandelen, wordt de sterke ontstekingsremmer prednison ingezet. Prednison is een corticosteroïde die het immuunsysteem onderdrukt, waardoor de klachten snel minder worden. Maar hoewel de symptomen van spierreuma snel minder worden, betekent dat niet dat de behandeling snel voorbij is. Een behandeling met prednison duurt gemiddeld namelijk zo’n acht à negen maanden, waarbij de op- en afbouw heel langzaam moeten gaan. Bovendien is het belangrijk dat je bloedwaarden goed in de gaten gehouden worden bij dit middel, omdat er vele bijwerkingen kunnen ontstaan. Denk aan botontkalking, een hoge bloeddruk, diabetes, een gewichtstoename, maagklachten en staar.

Bron | UMC Utrecht, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Reuma Nederland

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden