Aan deze symptomen kun je reumatoïde artritis herkennen
Een van de meest voorkomende soorten reuma is reumatoïde artritis, een auto-immuunziekte waarbij pijnlijke gewrichtsontstekingen ontstaan. Wevertellen je aan welke symptomen je deze aandoening kunt herkennen.
Ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland hebben reuma; ongeveer 260.000 van hen hebben de diagnose reumatoïde artritis.
Reumatoïde artritis
Reumatoïde artritis (RA) wordt ook wel gewrichtsreuma genoemd. Die naam beschrijft al enigszins wat het inhoudt: het is een reumatische aandoening die vooral de gewrichten aangaat. Iemand met reumatoïde artritis krijgt last van gewrichtsontstekingen, die ontstaan door een verkeerde reactie van je eigen immuunsysteem. Net als bij andere auto-imuunziekten keert ook bij RA het afweersysteem zich tegen je lichaam. Daarbij raken de gewrichten ontstoken en in ernstige gevallen beschadigd. Maar ook pezen, spieren en organen kunnen bij RA het slachtoffer worden van het eigen immuunsysteem.
Lees ook
Dít is waarom meer vrouwen dan mannen een auto-immuunziekte krijgen
Meer vrouwen
Ongeveer 260.000 mensen in Nederland hebben reumatoïde artritis; voor elke man met RA, zijn er ongeveer twee vrouwen die deze aandoening hebben. Het is een chronische aandoening die vaak wisselend verloopt. Perioden waarin een patiënt veel last heeft van gewrichtsontstekingen wisselen af met perioden waarin het een stuk beter gaat. Reumatoïde artritis is geen erfelijke ziekte, maar komt soms wel voor bij meerdere leden uit een familie.
Symptomen van reumatoïde artritis
Reumatoïde artritis heeft geen standaard opbouw: bij de één begint het heel plotseling, terwijl anderen sluipende klachten hebben over een langere tijd voor de diagnose gesteld wordt. De eerste duidelijke klachten veroorzaakt door RA zitten vaak in de handen en voeten. De gewrichten daar raken ontstoken en worden pijnlijk, stijf, dik of warm. Ook krijgen mensen vaak moeite met het buigen en strekken van gewrichten, bijvoorbeeld in de vingers en polsen. Andere symptomen die passen bij reumatoïde artritis zijn:
- Pijnlijke gewrichten in rust, dus zonder dat je ze beweegt of kracht zet.
- De klachten zijn symmetrisch: je hebt zowel aan de linker- als aan de rechterkant van je lichaam gewrichtsproblemen.
- ’s Ochtends bij het opstaan zijn klachten als stijfheid het ergst. Ook wanneer je een tijd gezeten of gelegen hebt neemt de stijfheid toe. Na een tijdje bewegen gaat het weer steeds soepeler.
- Je hebt last van vermoeidheid.
- Bij RA kunnen ook ontstekingen aan pezen en spieren voorkomen.
Lees ook
Dít zijn vaak de eerste symptomen van reuma
Diagnose
Als je bovenstaande symptomen hebt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Die kan vervolgens samen met jou besluiten welke stappen er nodig zijn voor een diagnose. Soms kan de huisarts zelf onderzoeken doen, maar het kan ook zo zijn dat je doorgestuurd wordt naar een reumatoloog die gespecialiseerd is in de aandoening.
Om uit te zoeken of je reumatoïde artritis hebt, wordt er meestal lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek gedaan. Bij het lichamelijk onderzoek kijkt je arts naar ontstekingsverschijnselen aan je gewrichten en pezen, en zal hij of zij controleren hoe beweeglijk je bent. Het bloedonderzoek kan uitwijzen of de ontstekingswaarden in je bloed verhoogd zijn en of er antistoffen in je bloed zitten. Die antistoffen worden aangemaakt door je immuunsysteem bij een auto-immuunziekte als RA. Soms is er ook aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld door middel van röntgenfoto’s van je gewrichten.
Reumatoïde artitis behandelen
Als je de diagnose hebt, blijf je meestal onder behandeling van een reumatoloog. Bij de behandeling van reumatoïde artritis spelen vooral medicijnen vaak een grote rol. Deze zijn nodig om de gewrichtsontstekingen te behandelen en om de pijn te verminderen. Ook krijg je vaak een middel om je immuunsysteem te remmen, omdat deze bij RA te hard werkt. Medicijnen die veel voorschreven worden zijn ontstekingsremmende pijnstillers, reumaremmers (zogenaamde csDmards) en corticosteroïden.
Je blijft tijdens je behandeling regelmatig langsgaan bij een reumatoloog of reumaverpleegkundige. Samen kijken jullie of de medicatie nog voldoende werkzaam is en of er eventuele bijwerkingen zijn. Ook is het belangrijk voldoende te bewegen bij reuma, zeker wanneer de medicatie werkt en de ontstekingen afnemen. Bewegen kan namelijk helpen om pijn en stijfheid te voorkomen of te verminderen, door de spieren rondom gewrichten te versterken. Een fysiotherapeut of ergotherapeut kan je hierbij begeleiden.
Verloop van reumatoïde artritis
Zelfs met behandeling, kan het verloop van reumatoïde artritis nog grotendeels van persoon tot persoon verschillen. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de aandoening. Zo kan langdurige stress de gewrichtsklachten verergeren, en lijken ook hormonen invloed te hebben op RA. Tijdens de menstruatie en in de menopauze hebben vrouwen vaak ernstigere klachten. Zwangere vrouwen blijken daarentegen vaak juist minder last te hebben van de symptomen. Hoe dit komt is nog onduidelijk.
Ook hebben mensen met reumatoïde artritis door de gewrichtsontstekingen een hoger risico op hart- en vaatziekten. De ontstekingen kunnen namelijk vaatwanden aantasten. Het is daarom belangrijk om gezond te leven. Dat doe je door – wanneer mogelijk – regelmatig te bewegen, gezond te eten en niet te roken.
Bron | Volksgezondheidszorg, Thuisarts, Reuma Nederland