null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Aan déze symptomen kun je meestal een TIA herkennen

Jaarlijks krijgen duizenden mensen een TIA, ook wel bekend als een ‘tijdelijke beroerte’. Hoewel de symptomen van deze hersenaandoening vaak binnen een half uur weer verdwenen zijn, is het wél zaak snel een specialist op te zoeken. Het is dus heel belangrijk om een TIA te kunnen herkennen.

Door tijdens of na een TIA op tijd aan de bel te trekken, kan een herseninfarct of hersenbloeding vaak voorkomen worden.

Wat is een TIA?

Een TIA – de afkorting van Transient Ischemic Attack - is een tijdelijke afsluiting van een van de bloedvaten in de hersenen. Een bloedpropje in het brein zorgt ervoor dat een gedeelte van de hersenen tijdelijk geen bloed krijgt, waardoor uitvalsverschijnselen ontstaan. Bij een TIA lost zo’n bloedprop binnen een paar minuten weer op, waarna de symptomen weer verdwijnen. Dat wil niet zeggen dat een TIA onschuldig is: het kan een voorbode zijn van een ernstige beroerte, dus het is altijd noodzakelijk medische hulp te zoeken.

Symptomen TIA herkennen

Na het lezen van de redenen van een TIA, is het waarschijnlijk niet verrassend dat de symptomen lijken op die van een hersenbloeding. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen de symptomen waaraan je een TIA kunt herkennen. De volgende symptomen komen regelmatig voor bij een TIA. Soms in een combinatie, maar het kan ook zijn dat iemand slechts één van deze klachten heeft:

  • Plotseling krachtverlies in een van de armen, of een arm én een been aan dezelfde kant van het lichaam;
  • Een scheefgetrokken mond;
  • Wazig of (bijna) niets zien in één van de ogen, dit houdt meestal een paar minuten aan;
  • Wartaal spreken of niet meer uit je woorden kunnen komen.

Een TIA duurt meestal maar enkele minuten, maar kan ook enkele uren duren. Meestal verdwijnen ze echter in uiterlijk een half uur weer, al kun je wel meerdere TIA's achter elkaar krijgen. Ondanks dat de symptomen snel verdwijnen, is het wél belangrijk om zo snel mogelijk alarmnummer 112 te bellen. Omdat een herseninfarct of hersenbloeding dezelfde klachten geven, is het belangrijk om snel medische hulp te krijgen.

Lees ook:

Onderzoek: ‘groenten, fruit en voedingsvezels verlagen kans op beroerte’

Behandeling van een TIA

Mocht je de symptomen van een TIA herkennen bij jezelf of

iemand in je omgeving, dat is het dus belangrijk dat je zo snel mogelijk 112 belt.

Omdat een TIA, hersenbloeding en herseninfarct allemaal dezelfde klachten geven,

kan het namelijk zo zijn dat iemand direct medische hulp nodig heeft.

Als de medische specialisten ook denken dat je een TIA hebt gehad, zullen zij de oorzaak gaan onderzoeken. De neuroloog zal dat, soms samen met een cardioloog, doen om te voorkomen dat je nog een beroerte krijgt. Meestal krijgt iemand na een TIA een behandeling voorgeschreven met bloedverdunners om nieuwe bloedstolsels tegen te gaan. Ook kan het zijn dat je bloeddrukverlagende of cholesterolverlagende medicatie krijgt, wanneer deze metingen te hoog zijn. Door op tijd te handelen, kan blijvende schade door een latere beroerte voorkomen worden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Hersenstichting, Hartstichting, Thuisarts

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ilse van RoekelGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden