null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Aan deze symptomen kun je een depressie herkennen

'Ik ben een beetje depri', 'Wat een deprimerende sfeer, zeg!’: we zeggen dit soort dingen vaak zonder erbij stil te staan wat een depressie eigenlijk echt betekent. En vaak wéten we dat ook niet. Zou jij de symptomen van een depressie herkennen?

Ongeveer een op de twintig volwassen krijgt in zijn of haar leven te maken met een depressie. Ondanks dat het zo'n veelvoorkomende aandoening is, worden de gevolgen vaak nog onderschat.

Wat houdt een depressie in?

Iemand die depressief is, heeft last van een abnormaal sombere stemming, die langere tijd aanhoud. Dit symptoom kennen de meesten van ons wel, maar wist je bijvoorbeeld dat verlies van interesse of belangstelling er ook bij hoort? Zelfs voor zaken die je normaal gesproken heel leuk vindt. Deze klachten ontstaan bij een depressie vaak over langere tijd, en iemand heeft er (bijna) dagelijks voor het grootste deel van de dag last van.

We spreken van depressiviteit als de klachten ten minste twee weken aanhouden en dit effect heeft op je dagelijkse functioneren. Bijvoorbeeld wanneer je niet meer goed voor je kinderen kunt zorgen of je niet kunt concentreren op werk. Depressiviteit kan iedereen overkomen: jong of oud, man of vrouw. Wel komt het een stuk vaker voor bij vrouwen: bijna twee keer zo vaak als bij mannen.

Symptomen van depressie

Volgens psychiaters heb je officieel een depressie als je minstens twee weken lang last hebt van een depressieve stemming of vermindering van interesse en plezier, plus nog drie van de volgende symptomen:

  • Een verminderde eetlust en gewichtsverlies, of juist een toegenomen eetlust met gewichtstoename;
  • Slapeloosheid, slecht slapen of juist te veel slapen;
  • Geagiteerd en rusteloos zijn of juist geremd;
  • Vermoeidheid en verlies aan energie;
  • Gevoelens van waardeloosheid of overmatige schuldgevoelens;
  • Moeite hebben met concentreren, nadenken en beslissingen nemen;
  • Terugkerende gedachten aan de dood of zelfdoding.

Als je meerdere van deze symptomen van depressie herkent, is het verstandig een afspraak te maken bij de huisarts.

Lees ook

Deze gevolgen kan een tekort aan vitamines hebben op je mentale gezondheid

Oorzaken

Depressiviteit is iets waar veel mensen zich voor schamen en ook iets waar nog altijd een taboe op heerst. Onnodig, zeggen specialisten. Want net als bij fysieke aandoeningen, kun je ook aan het ontwikkelen van een psychische ziekte niets doen. Meestal ontstaat een depressie door een combinatie van verschillende factoren en is er geen enkele duidelijke oorzaak aan te wijzen. De volgende factoren spelen vaak een rol bij het ontstaan van depressiviteit:

  • Genetische factoren: als iemand in je directe familie een depressie heeft, is de kans groter dat jij die ook krijgt. Kinderen van ouders met depressiviteit hebben bijvoorbeeld drie keer zoveel kans om zelf ook een depressie te ontwikkelen. Toch hóeft dit niet zo te zijn: er zijn meestal andere omgevingsfactoren nodig om depressief te worden.
  • Sociale- en omgevingsfactoren: het verlies van een dierbare, een traumatische ervaring of psychische mishandeling kunnen ook meespelen bij het ontstaan van een depressie. Dit gebeurt vooral wanneer iemand al aanleg heeft.
  • Chemische ontregeling: bepaalde stoffen, zoals serotonine en noradrenaline, komen bij depressieve mensen minder voor in bepaalde hersengebieden. Daardoor wordt de sombere stemming verergert.

Depressie behandelen

Als je bij de huisarts komt met symptomen die passen bij een depressie, zal hij of zij in eerste instantie met je in gesprek gaan om de situatie beter in te kunnen schatten. Bij langdurige klachten kan de diagnose depressie gesteld worden en gaan jullie samen kijken naar een mogelijke behandeling. In eerste instantie is dat vaak door middel van gesprekken en adviezen. Bijvoorbeeld met de praktijkondersteuner ggz, die je kan helpen over problemen te praten en ze aan te pakken. Ook krijg je vaak het advies om voldoende te bewegen en een duidelijk dagritme te behouden.

Antidepressiva

Mocht dit niet voldoende helpen, dan bestaat de kans dat de dokter je antidepressiva voorschrijft. Deze medicijnen helpen de chemische disbalans in je hersenen te herstellen, waardoor de verschillende hersencellen beter samenwerken. Ook is de kans groot dat je in gesprek gaat met een psycholoog, om te praten over je klachten en hoe deze aan te pakken zijn.

Denk jij aan zelfmoord of ken je iemand die kampt met suïcidale gedachten? Neem dan (anoniem) contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Zij zijn 24/7 gratis bereikbaar via telefoonnummer 0800 0113 of op 113.nl.

Bron | Thuisarts, depressie.nl

Beeld | iStock

null Beeld

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy's in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandag t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy's voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op margriet.nl/belbuddys.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden