Aan déze symptomen herken je hypocalciëmie
Heb je ooit van hypocalciëmie gehoord? Als je last hebt van deze aandoening, is het niveau calcium in je bloed te laag. Lange tijd merk je daar vaak niks van, en dat maakt hypocalciëmie juist zo gevaarlijk. Het kan zorgen voor vervelende symptomen, van verwarring en spierspasmen tot ernstige hartritmestoornissen.
We vertellen je alles wat je wilt weten over hypocalciëmie.
Hypocalciëmie
Calcium is een essentiële stof voor ons lichaam: het heeft onder andere invloed op onze botten, bloed, de spieren én het hart. Het is dan ook niet verrassend dat een ernstig kort aan calcium voor nare klachten kan storen. Zo’n tekort heet dus officieel hypocalciëmie.
Oorzaken van hypocalciëmie
Een ernstig tekort aan calcium komt meestal niet doordat je het niet voldoende eet; vaak is er een onderliggende medische oorzaak. We zetten er een aantal onder elkaar.
Hypoparathyreoïdie
Hypoparathyreoïdie, waarbij je bijschildklieren niet goed werken, is één van de meest voorkomende oorzaken van hypocalciëmie. Hoewel de bijschildklieren maar heel klein zijn, maken ze wel een belangrijk hormoon aan, namelijk PTH (parathormoon). Dat hormoon regelt de hoeveelheid calcium en fosfaat in je bloed. Heb je last van hypoparathyreoïdie, dan heb je niet voldoende van dat hormoon door een aanmaakstoornis.
De waarde PTH is dan te laag, waardoor je een tekort aan calcium en een overschot aan fosfaat krijgt. Niet goed werkende bijnieren kunnen verschillende oorzaken hebben, van een auto-immuunziekte tot een aangeboren afwijking.
Vitamine D-tekort
Ook kan een vitamine D-tekort zorgen voor hypocalciëmie, vooral als er zeer langdurig sprake is van een tekort aan die belangrijke vitamine. Dat zit zo: om calcium op te nemen in je lichaam, heb je voldoende vitamine D nodig. Heb je daar een tekort aan, dan neem je het calcium dat je eet en drinkt niet op, en komt het dus niet in je bloed terecht.
Zo’n ernstig tekort aan vitamine D komt bijvoorbeeld vaak voor bij mensen die weinig zonlicht krijgen (bijvoorbeeld ouderen in een zorginstelling of mensen die gesluierd zijn), ondervoeding, darmaandoeningen als coeliakie of de ziekte van Crohn en bij een verslechterde nier- of leverwerking.
Overige oorzaken
Andere oorzaken die kunnen zorgen voor hypocalciëmie zijn slecht werkende nieren, een sterk magnesiumtekort (meestal ook met medische oorzaak), eetstoornissen als boulimia en anorexia, een ontsteking van de alvleesklier en sommige vormen van kanker.
Symptomen van hypocalciëmie
Van een licht verlaagde hoeveelheid calcium in het bloed merk je meestal maar weinig, behalve soms wat tintelingen in de handen, voeten en lippen en in uitzonderlijke gevallen spierspasmen rondom je mond. Wanneer er echter sprake is van van ernstige hypocalciëmie, kan het wel voor zeer uiteenlopende maar nare symptomen zorgen.
We zetten er een aantal op een rij, van mild tot zeer ernstig.
-
tintelend of prikkelend gevoel in het lijf, vooral in de handen en rondom de lippen en mond
- Vervelende spierkrampen
- Samentrekken van de spieren in handen, zonder hiervoor iets te doen
- Onverklaarbare blauwe plekken
- Rode puntjes op de huid
- Verwardheid
- Een verlaagde hartslag, ook wel bradycardie genoemd
- Aanhoudende samentrekkingen van de spieren in de benen
- Zeer regelmatig en langdurig last van de hik
- Stuiptrekkingen
- Strottenhoofdkramp, waardoor je korte tijd moeilijk kan inademen
- Ernstige hartritmestoornissen
Herken je (een aantal van) deze symptomen? Maak dan een afspraak met de huisarts. Die kan met een uitgebreide bloedtest onderzoeken of er sprake is van hypocalciëmie.
Behandeling
Heb je last van hypocalciëmie, dan is het belangrijk dat je tekort aan calcium weer aangevuld wordt. In welke vorm je dat krijgt, hangt af van hoe ernstig het tekort is en hoeveel klachten je hebt. Bij een mild tekort, kan de huisarts medicatie zoals calciumcarbonaat voorschrijven om het niveau omhoog te maken. Bij een acuut of zeer ernstig tekort, is een ziekenhuisopname soms nodig. Via een infuus krijg je dan een heel hoge dosis calcium rechtstreeks in je bloed, zodat het tekort sneller opgelost wordt.
Natuurlijk is het ook heel belangrijk om de oorzaak van hypocalciëmie aan te pakken. Zo zul je bij een vitamine D-tekort ook supplementen met die vitamine krijgen, omdat je zonder vitamine D geen calcium op kunt nemen. Bij andere oorzaken, zal de behandeling afhangen van het probleem dat er bestaat.