Patiënt wordt gecontroleerd door dokter Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Aan déze symptomen herken je hypercalciëmie

Heb je ooit van hypercalciëmie gehoord? Hierbij is het calciumgehalte in je bloed te hoog. Lange tijd merk je daar vaak niks van en dat maakt hypercalciëmie juist zo gevaarlijk. Het kan zorgen voor vervelende symptomen, van misselijkheid en braken tot psychoses en depressies.

We vertellen je alles wat je wilt weten over hypercalciëmie

Hypercalciëmie

Calcium heeft invloed op de aanmaak van onze botten, gebit en je hebt het nodig voor een goede werking van je spieren en zenuwen. Calcium neem je op via je voeding. Een tekort aan calcium of een verstoorde calciumstofwisseling brengt verschillende klachten met zich mee en dat heet dus hypercalciëmie.

Oorzaken van hypercalciëmie

Hypercalciëmie kent meerdere oorzaken. Door een stoornis in de calciumstofwisseling ontstaat een te hoog calciumgehalte. Normaal wordt je calciumspiegel op peil gehouden door hormonen en vitamine D, maar door bijvoorbeeld te snel werkende bijschildklieren kunnen onregelmatigheden ontstaan. Een verhoogde werking van de bijschildklieren noemen je hyperparathyreoïdie. Dan is er sprake van een verhoogde afgifte van het parathyroïdhormoon (PTH). Dit hormoon heeft een grote invloed op de hoeveelheid calcium in je bloed. Ook een overdosis aan vitamine D kan zorgen voor een te hoog calciumgehalte in het bloed. Te veel vitamine D kan worden veroorzaakt door het eten van grote hoeveelheden noten of vitaminetabletten.

Andere oorzaken van hypercalciëmie zijn:

 • Botkanker of kanker met uitzaaiingen naar de botten. Ook tumoren die een calcium-verhogende factor uitscheiden kunnen de oorzaak van de verhoogde hoeveelheid calcium in het bloed zijn.
 • Sarcoïdose (ziekte van Besnier-Boeck).
 • Multipel myeloom (ziekte van Kahler).
 • Melk-alkali-syndroom (Burnett-syndroom).
 • Familiaire hypercalciëmie is de erfelijke variant van te veel calcium in je bloed.

Symptomen van hypercalciëmie

De symptomen van een hoog calciumgehalte in het bloed kunnen verschillen van helemaal geen klachten tot vage klachten van vermoeidheid. Als de hoeveelheid calcium veel te hoog is, kan het kan het wel voor zeer uiteenlopende maar nare symptomen zorgen. We hebben er een aantal op een rij gezet.

 • Misselijkheid.
 • Obstipatie.
 • Veel plassen.
 • Dorst.
 • Braken.
 • Diarree.
 • Sufheid.

Er kunnen ook ernstigere complicaties ontstaan zoals coma, depressies en psychoses. Als hypercalciëmie niet wordt behandeld kan het leiden tot verkalking van de nieren, nierstenen, nierinsufficiëntie, ontsteking van de alvleesklier of een maagzweer.

Herken je (een aantal van) deze symptomen? Maak dan een afspraak met de huisarts. Die kan met een uitgebreide bloedtest onderzoeken of er sprake is van hypercalciëmie.

Behandeling

Hoe hypercalciëmie wordt behandeld hangt af van de oorzaak en hoe hoog het calciumgehalte is. Als het teveel aan calcium in je bloed een crisis veroorzaakt wordt je behandeld in het ziekenhuis. Om je vochtbalans te op peil te krijgen, krijg je een zoutoplossing toegediend en als het nodig is wordt je calciumconcentratie met medicatie verlaagd

Bij primaire hyperparathyreoïdie, bijvoorbeeld een goedaardig gezwel in de bijschildklier, is een heelkundige ingreep de enige optie. Een arts verwijdert dan je bijschildklieren en het gezwel. Als dat om medische redenen niet mogelijk is, moet de arts de calciumconcentratie in je bloed goed in het oog houden.

Bij secundaire hyperparathyreoïdie, waarbij je bijschildklieren sneller werken, moet de dokter de onderliggende oorzaak behandelen. Als je bijvoorbeeld een te laag vitamine D-gehalte hebt, schrijft de arts een vitamine D-supplement voor.

Bron | Gezondheidsplein

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden