null Beeld

Aan déze symptomen herken je een te lage bloeddruk

We kennen allemaal de verhalen over een te hoge bloeddruk, maar ook een te lage bloeddruk kan voor vervelende klachten zorgen. Wat is een lage bloeddruk? We zetten de symptomen waaraan je deze kunt herkennen op een rij.

We kijken ook naar welke oorzaken zo'n lage broeddruk kan hebben én wat eraan te doen is.

Wat is een lage bloeddruk?

Laten we bij het begin beginnen: wat is een lage broeddruk? Algemeen gesproken is bij een normale bloeddruk de bovendruk lager dan 140 en de onderdruk lager dan 95; anders spreken we van een te hoge waarde. Mannen hebben een hypotensie - wat de medische term voor een lage bloeddruk is - als de waarden onder de 110/70 liggen. Bij vrouwen spreken we van hypotensie bij een bloeddruk lager dan 100/60. In principe is een bloeddruk pas echt te laag wanneer iemand klachten ervaart.

Maar het moment dat iemand klachten ervaart, verschilt van persoon tot persoon. Wanneer jij bij een bepaalde bloeddrukwaarde klachten krijgt, hoeft dat niet te betekenen dat iemand anders met dezelfde waarde ook klachten heeft. Hoewel we van een te hoge bloeddrukwaarde weten dat het schadelijk is en de kans op hart- en vaatziekten vergroot, is een lage bloeddruk niet schadelijk voor je lichaam zolang het niet voor klachten zorgt.

Symptomen

Een lage bloeddruk geeft gelukkig meestal geen klachten en wordt vaak bij toeval ontdekt. Een te lage bloeddruk kan wel vervelende symptomen hebben. De volgende komen regelmatig voor:

 • Duizeligheid, vooral bij het opstaan na langere tijd zitten
 • Zwarte vlekken zien of wazig zicht
 • Licht in het hoofd
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Flauwvallen
 • Het koud óf juist heel warm hebben

Lees ook:

10 opvallende symptomen van een te lage bloedsuikerspiegel

Wat is de oorzaak van een lage bloeddruk?

Wat de reden is van een lage bloeddruk, is vaak niet duidelijk. Gelukkig is het in de meeste gevallen ook niets om je zorgen over te maken. Een lage bloeddruk is meer vervelend dan ongezond, wat voor veel mensen een geruststelling is. Op sommige momenten kan een te lage bloeddruk vaker voorkomen. Bijvoorbeeld bij bloedverlies door heftige menstruaties of interne bloedingen of vochtverlies door overgeven. Andere oorzaken kunnen zijn:

 • Zwangerschap
 • Hartritmestoornissen
 • Bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld plaspillen
 • Bloedarmoede

Wat is de behandeling van een lage bloeddruk?

Omdat een lage bloeddruk meestal geen aanwijsbare oorzaak heeft, is het vaak niet of moeilijk te behandelen. In veel gevallen is er ook geen behandeling nodig, omdat het niet schadelijk is voor je lichaam. Hoewel de symptomen heel vervelend kunnen zijn, is het niet ernstig. Als er wel een duidelijke oorzaak is voor de lage bloeddruk, kan deze vaak aangepakt worden. Zo kan bloedarmoede behandeld worden met supplementen, en kan een tekort aan vocht aangevuld worden tot een goed niveau. Ondanks dat er geen duidelijke behandeling bestaat, is het wel slim om bij de symptomen naar de huisarts te gaan. Die kan uitsluiten of er mogelijk iets anders aan de hand is.

Omgaan met klachten

Als er geen duidelijke oorzaak te vinden is, zul je vooral moeten leren omgaan met de klachten die passen bij de te lage bloeddruk. Zo is het belangrijk dat je bij duizelingen na het opstaan rustig omhoog komt, de tijd neemt en weer gaat zitten wanneer de duizeligheid ernstig wordt. Ook is het verstandig om bij warm weer of inspanning voldoende te drinken. Natuurlijk is dat altijd belangrijk, maar vooral bij een lage bloeddruk kan een tekort aan vocht en zout voor klachten zorgen.

Als je duizelig bent en denkt flauw te vallen, kan het helpen om je benen te kruizen en tegen elkaar te drukken. Dit zorgt ervoor dat de bloeddruk stijgt, waardoor de klachten vaak afnemen. Ook je billen aanspannen of vuisten maken van je handen heeft een vergelijkbaar effect. Als je bijna flauwvalt is het verstandig te gaan zitten of liggen, het liefst met je benen omhoog. Hierdoor stroomt het bloed sneller terug naar je hoofd, waardoor je sneller weer bijkomt.

Zout

Hoewel je bij te hoge bloeddrukwaarden vaak hoort dat mensen minder zout moeten eten, is het eten van meer zout geen goede oplossing om de te lage bloeddruk op te lossen. Natuurlijk zou het fijn zijn als je ongelimiteerd kon genieten van zoute dropjes, maar helaas. Te veel zout eten zorgt namelijk voor meer klachten en gezondheidsrisico's dan het in dit geval op zou kunnen lossen.

Bron | Thuisarts, Hartstichting, LUMC

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden