null Beeld Getty Images/Mint Images RF
Beeld Getty Images/Mint Images RF

Aan déze symptomen herken je een legionellabesmetting (en zo voorkom je het)

Vooral in de zomer komt het vaker voor: mensen die een legionellabesmetting oplopen, en daardoor erg ziek worden. Maar aan welke symptomen kun je zo’n legionellabesmetting met die waterliefhebbende bacterie herkennen?

En ook belangrijk: hoe voorkom je dat je ziek wordt?

Wat is legionella?

Legionella is een bacterie die een acute infectie van de luchtwegen kan veroorzaken. De bacterie komt van nature voor in grond en in water. In water zitten meestal heel weinig legionellabacteriën dus zijn ze onschadelijk; pas als ze zich snel gaan verspreiden zorgen ze voor problemen. En dat groeien, dat kunnen ze héél snel onder de juiste omstandigheden: stilstaand water dat tussen 20 en 50 graden warm is. Als je vervolgens kleine druppeltjes water met een grote hoeveelheid van die legionellabacterie inademt, komt ‘ie in je longen terecht. En daar kan het voor veel ellende zorgen.

Opvallend genoeg kun je níet ziek worden door het drinken van besmet water; voor een legionellabesmetting moet de bacterie in je longen komen. Het inademen van die waterdruppeltjes ontstaat bijvoorbeeld bij sproeien, tuinieren, bij luchtbevochtigingsapparaten die water vernevelen of bij een bubbelbad.

Longontsteking door legionellabesmetting

Adem je per ongeluk water met daarin de legionellabacterie in, dan kan je ziek worden. De bacterie zorgt voor een longontsteking, waarbij de kleinere luchtwegen en de longblaasjes ontstoken. Hoewel ook andere virussen of bacteriën voor longontsteking kunnen zorgen, verloopt een legionella-longontsteking vaak een stuk ernstiger.

De meeste mensen die worden besmet met de legionellabacterie worden gelukkig niet ziek, maar toch is het goed altijd alert te zijn. Mensen die een vergrote kans hebben om ziek te worden en ernstige symptomen te krijgen na een legionellabesmetting zijn mensen ouder dan 60 jaar, rokers, mensen met een onderliggende medische aandoening en mensen die medicatie slikken die het afweersysteem verslechteren. Mensen jonger dan veertig worden zelden ziek door deze bacterie.

Lees ook:

14 dingen die je wilt weten over een longontsteking

Symptomen van legionellabesmetting

Als er wel ziekteverschijnselen optreden na een legionellabesmetting, gebeurt dat meestal een week na de besmetting. Dan krijg je nare klachten, zoals koorts, koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn. In eerste instantie lijkt het op griep, tot je ook een droge hoest krijgt. Vaak krijg je vevolgens klachten die passen bij een ernstige longontsteking, zoals:

  • hoge koorts
  • kortademigheid, benauwdheid of pijn bij de het ademhalen
  • verwardheid, bij ouderen soms een delier
  • braken
  • diarree
  • sufheid

Behandeling met antibiotica

Je kunt ernstig ziek worden van een longontsteking door legionella, ook wel veteranenziekte genoemd. In dat geval is opname in het ziekenhuis en behandeling met antibiotica nodig. Na de longontsteking kan het nog vier tot zes weken duren voordat je je weer helemaal de oude voelt. Elk jaar zijn er in Nederland rond de 500 patiënten waarvan bekend is dat een legionellabesmetting de oorzaak is voor hun symptomen. Vooral in de zomer lopen veel mensen zo’n besmetting op, bijvoorbeeld door het sproeien van de tuin na een vakantie. Het werkelijke aantal mensen met legionella ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet alle patiënten goed onderzocht kunnen worden

Legionella voorkomen

De kans dat je thuis ziek wordt door legionellabacteriën is erg klein. Je kunt de groei van de bacterie wel beperken door op het volgende letten:

  • Stel de boiler of combiketel goed af; zorg dat het water tenminte 60 °C is.
  • Zorg dat het water (warm en koud) niet langer dan een week stilstaat in de leidingen: ben je 's zomers langer dan een week buitenshuis? Spoel dan als je terugkomt de leidingen, door de kranen twintig seconden open te zetten.
  • Maak apparaten die water vernevelen of sproeien (hoge drukspuit, fontein, bubbelbad) voor én na elk gebruik goed schoon. Zorg dat ze leeg en droog staan als je ze langer dan een week wegzet.
  • Ga niet zelf zitten sleutelen aan je drinkwaterinstallatie, maar laat dat doen door een erkend installatiebedrijf. Zo weet je zeker dat er nergens stilstaand water is in het systeem.

Bron | RIVM, Thuisarts

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/Mint Images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden