null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Aan deze symptomen herken je de hormonale afwijking PCOS

Zo’n vijf tot tien procent van alle vrouwen leidt aan het polycysteus ovarium syndroom (PCOS). Nooit van gehoord? Je bent niet de enige. 

Maar je erin verdiepen, kan zeker geen kwaad.

Niet of minder vaak ongesteld

PCOS is een hormonale aandoening waarbij er meerdere vochtblaasjes op de eierstokken blijven zitten. Hierdoor ontstaat een onregelmatig of uitblijvende menstruatie, met vruchtbaarheidsproblemen tot gevolg. Bij iedere vrouw ontwikkelen zich in de eerste helft van de menstruatiecyclus vochtblaasjes op de eierstokken. Meestal groeit daarvan één blaasje zo groot totdat het knapt. Dit noemen we de eisprong. Maar bij vrouwen met PCOS worden er meerdere vochtblaasjes gevormd, die vervolgens niet knappen. Daardoor blijft de eisprong uit en worden de patiënten niet of minder vaak ongesteld.

Erfelijkheid en overgewicht

De aandoening ontstaat meestal door genetische aanleg, maar de kans dat een vrouw met aanleg ook last krijgt van het syndroom, wordt vergroot door overgewicht. Meer dan de helft van de vrouwen met PCOS is dan ook te zwaar. Om die reden gaat PCOS ook gepaard met andere aandoeningen, zoals een verhoogd risico op diabetes, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten.

Nog meer symptomen en risico’s van PCOS

PCOS gaat gepaard met een onregelmatige menstruatie. Veel vrouwen zijn daardoor maar acht keer per jaar ongesteld en ondervinden daardoor vruchtbaarheidsproblemen. Daarnaast hebben deze vrouwen vaak een hogere testosteronwaarde. Het syndroom gaat daarom ook vaak gepaard met klachten als overbeharing en acné. Na de overgang kan PCOS in combinatie met overgewicht leiden tot diabetes, hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk en baarmoederslijmvlieskanker.

Lees ook

Dit is de échte invloed van alcohol op je vruchtbaarheid (op de korte en lange termijn)

Niet te genezen

Bij een deel van de vrouwen met PCOS komt de cyclus weer op gang als zij gaan afvallen. Daardoor wordt bovendien de kans op zwangerschap vergroot. Hoewel er veel onderzoek naar de aandoening wordt gedaan, is PCOS op dit moment nog niet te genezen. Wel kun je de symptomen onder controle krijgen door medicijnen, gezonde voeding en voldoende beweging. Voor vrouwen zonder kinderwens wordt vaak de Mirena-spiraal aangeraden. Door het progesteron blijft het slijmvlies van de baarmoeder dun. Zo voorkom je een verhoogd risico op baarmoederkanker.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | De Gynaecoloog, Stichting PCOS

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden