Margriet logo
Symptomen van bloedarmoede Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Aan déze symptomen herken je bloedarmoede (en dit wil je erover weten)

Ben je na één trap oplopen al helemaal buiten adem, steeds vaker onverklaarbaar moe en heb je hartkloppingen? Dan zou het kunnen dat je last hebt van bloedarmoede; al die symptomen wijzen daar namelijk op. Hoe herken je bloedarmoede en wat kun je ertegen doen?

We zetten alles wat je wilt weten over bloedarmoede voor je op een rij.

Wat is bloedarmoede?

Als je last hebt van bloedarmoede, ook wel anemie genoemd, zit er te weinig hemoglobine (Hb) in je bloed. Hemoglobine zit in je rode bloedcellen en is een essentiële stof in je bloed: het zorgt ervoor dat het zuurstof vanaf je longen naar alle cellen van je lichaam gebracht wordt. Als je bloedarmoede hebt, heb je dus minder zuurstof in je lijf: alle weefsels en organen krijgen een tekort. En dat zorgt voor nare klachten.

Symptomen van bloedarmoede

De symptomen bij bloedarmoede ontstaan omdat er overal in het lichaam een zuurstoftekort is. Daardoor kunnen al je organen hun werk niet meer goed doen. Veelvoorkomende klachten zijn:

  • Vermoeidheid, een zwak gevoel
  • Hartkloppingen
  • Snel kortademig, vooral bij inspanning
  • Duizeligheid
  • Het gevoel flauw te vallen
  • Zweten
  • Oorsuizen
  • Bleekheid, minder kleur in het gezicht

Als gevolg van een tekort aan foliumzuur, ijzer of vitamine B12

Maar hoe kom je aan bloedarmoede? Om hemoglobine aan te maken, heeft je lichaam drie stoffen nodig: ijzer, vitamine B12 en foliumzuur. Meestal is een tekort aan één (of meerdere) van die stoffen dan ook de oorzaak van bloedarmoede. Een ijzertekort kun je bijvoorbeeld oplopen door heftig bloedverlies tijdens je menstruatie of een verminderde ijzeropname, bijvoorbeeld door een maag- of darmziekte. Ook een B12-tekort kan ontstaan oor een verminderde opname van die stof, bijvoorbeeld door de ziekte van Crohn of coeliakie. Ook een veganistisch dieet kan de oorzaak zijn van een tekort aan B12. Foliumzuurtekort komt minder vaak voor, maar wordt bijvoorbeeld wel gezien bij mensen die niet of nauwelijks groenten en fruit eten. Ook hier kunnen aandoeningen als diarree of een ziekte van de dunne darm de oorzaak zijn.

Bloedarmoede door een andere ziekte

Maar een tekort aan de bovenstaande stoffen, maar ontstaat ook als je te weinig rode bloedcellen in je lichaam hebt. Dat ontstaat meestal door een onderliggende ziekte. Dat kan tijdelijk zijn: een ontsteking, zoals oorontsteking, kan vooral bij kinderen zorgen voor tijdelijk bloedarmoede. Maar vaak gaat het om langdurige ziekten, zoals reuma of kanker, die ervoor zorgen dat hemoglobine niet goed gemaakt wordt én sneller wordt afgebroken. Ook zijn er erfelijke aandoeningen, bijvoorbeeld sikkelcelziekte en thalassemie, die zorgen voor een chronisch probleem met de rode bloedcellen en dus voor bloedarmoede.

Herken je de symptomen?

Als je de symptomen van bloedarmoede herkent bij jezelf, is het belangrijk dat je daarmee naar de huisarts gaat. Die kan aan de hand van bloedonderzoek vaststellen of je inderdaad deze aandoening hebt. Blijkt inderdaad dat je bloedarmoede hebt, dan schrijft de huisarts een behandeling voor. Afhankelijk van de oorzaak is dat meestal een dieet, supplementen, medicatie of in extreme gevallen een bloedtransfusie zijn.

Bloedarmoede voorkomen

Bloedarmoede is niet altijd te voorkomen, zeker niet als de onderliggende reden een erfelijke of chronische ziekte is. Maar omdat het ook kan ontstaan door een tekort aan ijzer, vitamine B12 en foliumzuur, is het belangrijk om voldoende van die stoffen binnen te krijgen. Dat kan door een gezond en gevarieerd dieet te eten, zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je vegetariër of veganist bent, is het verstandig om in overleg met je huisarts voedingssupplementen te slikken. Soms is dit echter niet voldoende, laat daarom bij klachten altijd ook de oorzaak van bloedarmoede uitzoeken.

Bron | Thuisarts, Máxima MC

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden