Bananen en ander kaliumrijk voedsel in een illustratie. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Aan déze 8 symptomen herken je een kaliumtekort

Een kaliumtekort hoor je veel minder vaak dan een vitamine D-tekort of ijzertekort. Maar toch kan ook te weinig van dit mineraal zorgen voor vervelende smptomen. We leggen uit hoe je een kaliumtekort kunt herkennen.

Omdat kalium een rol speelt bij het functioneren van je spieren en zenuwen én bijdraagt aan een gezond hart- en vaatsysteem, is het goed om erop te letten dat je er genoeg van binnenkrijgt. Zo voorkom je dat je vervelende klachten krijgt.

Wat doet kalium?

Kalium werkt samen met chloride en natrium om de vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam te regelen. Heel belangrijk dus. Kalium heeft een wisselwerking met natrium. Het Voedingscentrum raadt aan om 3,5 milligram kalium per dag binnen te krijgen. Wanneer je veel kalium binnenkrijgt, maar ook veel natrium, wordt de kalium vaak niet goed opgenomen. En als dat wel gebeurt, is dit voor een kortere tijd. Omdat aan veel producten extra zout wordt toegevoegd, loop je vaak het risico te veel natrium binnen te krijgen.

Dus, ook al krijg je voldoende kalium binnen, het natrium dat je binnenkrijgt kan dit tegenwerken. Kaliumrijke voedingsmiddelen zijn onder andere meloenen, avocado’s, bananen en witte bonen. Daarnaast is het dus aan te raden rustig aan te doen met de hoeveelheid zout die je eet.

Kaliumtekort

Een kaliumtekort als gevolg van een te lage inname via de voeding komt volgens het Voedingscentrum maar zeer zelden voor. Veel vaker zijn er andere oorzaken voor een tekort aan dit mineraal. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, zoals plaspillen of laxeermiddelen
  • Ernstig braken of diarree
  • Eetstoornissen zoals anorexia nervosa of boulimia
  • Langdurige ondervoeding (bijvoorbeeld door ziekte)
  • Een probleem met de bijnieren, zoals verhoogde aanmaak van bepaalde hormonen

Symptomen van kaliumtekort

Het is moeilijk een kaliumtekort te herkennen. Maar mocht je langere tijd lopen met bepaalde klachten, dan kan het handig zijn een test te laten afnemen bij je huisarts. Dus mocht je met een of meerdere van de volgende symptomen rondlopen, let dan eens goed op je kaliuminname:

1. Je bent licht in je hoofd of duizelig

Omdat een kaliumtekort voor een rustigere hartslag kan zorgen, wordt er minder bloed naar je hoofd gepompt. Hierdoor kun je je soms een beetje ‘wazig’ voelen. Wanneer je dit symptoom hebt, dan kan dit erop wijzen dat je al een sterk tekort aan kalium hebt en kan een belletje naar de huisarts zeker geen kwaad.

2. Je bent vaak moe

Om goed te functioneren hebben je cellen een bepaalde hoeveelheid kalium nodig. Een langdurig kaliumtekort kan daarom leiden tot een gevoel van vermoeidheid. Als je voldoende slaapt, maar je toch uitgeput bent (na een work-out), is het slim om je kalium-(en natrium)inname eens goed te bekijken. Dit kan namelijk op een tekort wijzen.

Bekijk ook:

Dit zijn de meestgestelde vragen over vitamines (en de antwoorden van experts)

3. Je hebt een hoge bloeddruk

Een tekort aan kalium kan ervoor zorgen dat je bloedvaten meer samentrekken, waardoor je bloeddruk stijgt. Kalium zorgt ervoor dat je bloedvaten ontspannen. Even je bloeddruk meten dus, als je denkt dat dit bij jou zo kan zijn.

4. Je spieren voelen slapjes of krampachtig door kaliumtekort

Kalium speelt een belangrijke rol bij spiersamentrekkingen. Daarom kan het zo zijn dat wanneer je kaliumwaarden laag zijn, je spieren sneller in de kramp schieten of zelfs een spasme veroorzaken.

5. Onregelmatige hartslag door kaliumtekort

Wanneer je hart ineens sneller gaat kloppen of slagen overslaat, kan dit meerdere oorzaken hebben. Een kaliumtekort kan er een van zijn. Omdat dit best een enge ervaring kan zijn, kan het slim zijn je te laten checken.

Lees ook:

Waarom is buikvet gevaarlijker dan vet op andere plekken?

7. Tintelingen en een ‘doof’ gevoel

Kalium helpt je zenuwen gezond te houden en zorgt dat spieren en zenuwen goed communiceren. Door een tekort aan kalium kan het dus voorkomen dat er daar wat fouten ontstaan, met vervelende gevolgen. Je kunt dan last krijgen van tintelingen of een 'doof' gevoel. Soms kan een kaliumtekort zelfs leiden tot tijdelijke uitval van bepaalde zenuwen en spieren.

8. Constipatie

Omdat je spieren minder goed functioneren bij een kaliumtekort, kan het zo zijn dat je darmkanaal minder goed functioneert bij een laag kaliumgehalte. Wanneer je last hebt van een kaliumtekort kun je dus buikpijn of een opgeblazen gevoel krijgen.

Letten op je kalium-inname

Als je een of meerdere van deze symptomen van een kaliumtekort hebt, kan het handig zijn om langs de huisarts te gaan. Mocht je je nog niet echt zorgen maken, dan kun je ook eerst een beginnen je natrium-inname goed in de gaten houden. Probeer dus minder zoutrijke maaltijden te eten, zoals kant-en-klaarmaaltijden, en minder zout op je eten te strooien. Ook zijn er in de winkels zoutmengels te koop waarin natrium met kaliumzout gemengd is.

Let wel op dat wanneer je een slechte nierfunctie hebt of plaspillen of ontstekingsremmers gebruikt, je het beste met je arts kunt overleggen of je dit mag gebruiken. Sowieso kun je dit bij twijfel beter doen; het is altijd verstandig dat een arts ook op de hoogte is van jouw kaliumtekort. Op die manier kan ook de oorzaak opgespoord worden.

Kun je ook te veel kalium eten?

Het is moeilijk een overschot aan kalium te krijgen, omdat je dit meestal gewoon uitplast. Een overdosis kalium komt dus nóg minder vaak voor dan een kaliumtekort. Voor gezonde mensen is het dus geen probleem om kaliumrijke producten te eten. Er zijn geen nadelige effecten op de gezondheid gevonden. Wel is het, net als bij de meeste andere vitaminen en mineralen, af te raden om supplementen te nemen zonder doktersadvies.

Bron | Women's Health, Voedingscentrum

Marin NoomenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden