Aan de antibiotica? Zo zorg je dat ze blijven werken
Steeds meer bacteriën reageren niet meer op antibiotica. Hierdoor kunnen nu eenvoudig te genezen ziektes, zoals long- of blaasontsteking, weer levensbedreigend worden. Dit kun je zelf doen om te voorkomen dat een volgend kuurtje niet meer helpt.
Resistentie voor antibiotica is zo'n serieus probleem aan het worden dat er in 2050 mogelijk meer mensen aan overlijden dan aan kanker. Om meer bewustwording te creëren is 18 november uitgeroepen tot Europese Antibioticadag.
Wat is resistentie voor antibiotica?
Soms zijn antibiotica nodig om een bacteriële infectie te bestrijden. Maar als we te vaak of op de verkeerde manier antibiotica gebruiken, gaan de bacteriën 'wennen' aan het middel en heeft het geen effect meer. Een bekend en berucht voorbeeld is de multiresistente ziekenhuisbacterie MRSA. Om besmetting en verspreiding van dit soort gevaarlijke bacteriën te voorkomen, is het belangrijk dat artsen alleen antibiotica voorschrijven als dat echt nodig is (dus niet bij een griepje of verkoudheid) en dat patiënten antibiotica precies volgens de voorschriften gebruiken.
4 tips om te voorkomen dat je immuun wordt
1. Gebruik alleen antibiotica als dat volgens je arts noodzakelijk is. Overleg dus altijd eerst met een arts, ook als je in het buitenland bent.
2. Neem dagelijks de voorgeschreven hoeveelheid in en doe dat op het juiste tijdstip. Sla geen inname over.
3. Stop een antibioticumkuur nooit op eigen initiatief. Eerder stoppen is soms mogelijk, maar overleg daarover altijd eerst met je arts.
4. Gebruik geen restjes antibiotica of antibiotica van anderen. Bij elke infectie moet een arts beoordelen of een antibioticumkuur nodig is, welk antibioticum geschikt is en hoe lang de kuur moet duren.
Om verspreiding van bacteriën te voorkomen is het belangrijk om altijd je handen te wassen als je naar de wc bent geweest en vóór je eten gaat bereiden.
Kijk voor meer informatie over antibioticaresistentie op de website van het RIVM.
Bron | daarwordtiedereenbetervan.nl, RIVM, rijksoverheid.nl
Zijn resistente bacteriën nog wel te bestrijden?
Een infectie door resistente bacteriën kan behandeld worden, maar dat is wel ingewikkelder dan bij een infectie door ‘normale’ bacteriën. Eerst moet de arts in het laboratorium laten onderzoeken welke antibiotica de bacteriën nog wél kunnen doden. Vervolgens schrijft hij het juiste antibioticum voor. Na de behandeling controleert de arts of de bacteriën verdwenen zijn. Vaak is dat zo, en is de infectie genezen. Soms zijn er meerdere behandelingen met een antibioticum nodig.