Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Aambeien: wat helpt tegen die vervelende bultjes bij je anus?

aambeien-wat-helpt-tegen-bu.jpg

Als je hard hebt moeten persen bij de stoelgang, dan kun je er ineens last van krijgen: aambeien. Vooral mensen boven de vijftig hebben ze. Wat zijn dit voor vervelende bultjes? En heeft het dan zin om aambeienzalf te smeren?

Vlak boven je poepgaatje, in de endeldarm, zit een sponsachtig netwerk van bloedvaatjes. Als deze aders opzwellen en gaan uitstulpen, spreken we van aambeien.

Bobbeltje

Van aambeien hoef je lang niet altijd iets te merken. Als ze ín je anus zitten, geven ze meestal geen klachten. Hooguit tref je wat bloed aan in je ontlasting, want inwendige aambeien kunnen wel gaan bloeden. Maar aambeien kunnen ook naar buiten zakken. Je voelt dan een gek bultje bij je poepgaatje zitten. Deze uitwendige aambeien kunnen een drukkend, pijnlijk of jeukend gevoel geven. Ze kunnen gaan bloeden en soms kunnen ze er zelfs voor zorgen dat er een beetje ontlasting ontsnapt. Geen pretje dus.

Oorzaken aambeien

Aambeien ontstaan meestal door hard persen bij de stoelgang, bijvoorbeeld door harde ontlasting. Hierdoor komen de aders vlak boven je anus onder hoge druk te staan en zwellen ze op. Maar ook het lang ophouden van je ontlasting, veel hoesten en zelfs lang staan kan de druk in de aders doen opvoeren. Net als een zwangerschap en een bevalling trouwens. Soms is er geen oorzaak voor aambeien aan te wijzen.

Wat helpt bij aambeien?

Hoe vervelend ook, aambeien zijn gelukkig onschuldig. Het belangrijkste doktersadvies? Zorg voor een regelmatige stoelgang en een zachte ontlasting. Dan hoef je minder te persen en heb je minder kans op klachten. Bij de meeste mensen verdwijnen of verminderen de aambeien door het opvolgen van de volgende adviezen:

  • Drink anderhalf tot twee liter per dag.
  • Beweeg minstens een halfuur per dag.
  • Eet vezelrijke voeding. In volkorenbrood, groente en fruit zitten veel vezels. Die vezels trekken vocht aan en zorgen ervoor dat de ontlasting zacht blijft. Eventueel kan je huisarts je vezelpreparaten voorschrijven.
  • Ga direct naar het toilet als je aandrang voelt; ophouden maakt de ontlasting hard. Hard persen is niet goed, de ontlasting moet rustig ‘passeren’.
  • Bij irritatie of jeuk rond de anus kun je beter geen ruw wc-papier maar een nat doekje gebruiken. Dep daarna goed droog. Gebruik geen vochtig toiletpapier met alcohol of parfum.
  • Soms kan de pijn verminderen als je uitwendige aambeien voorzichtig naar binnen duwt.
  • Het nemen van een warm bad kan helpen om de pijn te verminderen.

Heeft het zin om met aambeienzalf te smeren?

Voor aambeien zijn er verschillende zalfjes en zetpillen bij de drogist of apotheek verkrijgbaar. Deze kunnen klachten zoals pijn en jeuk iets verzachten. Zo werken medicijnen met lidocaïne pijnstillend. Zalf en zetpillen met zink verminderen de pijn en jeuk en kunnen er mogelijk voor zorgen dat de aambeien iets verschrompelen. Toch is niet bewezen dat aambeien door deze medicijnen eerder overgaan. Wees ook voorzichtig met het gebruik ervan, want de meeste middelen mag je maar een beperkte tijd gebruiken. Overleg bij langdurig gebruik altijd met je huisarts of apotheker.

Werken bovenstaande adviezen en medicijnen niet voldoende? Dan kan de huisarts je doorverwijzen naar een medisch specialist, zoals een maag-darm-leverarts (MDL-arts) of chirurg. Er bestaan verschillende (poliklinische) behandelingen om aambeien te verwijderen.

Bron | thuisarts.nl, meander medisch centrum, maag lever darm stichting
Foto | iStock

Ook interessant