Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Last van aambeien? Dít kun je ertegen doen

aambeien.jpg

Niet een onderwerp dat je graag bespreekt aan de keukentafel, maar toch heeft ongeveer de helft van alle mensen in Nederland wel eens last van aambeien. Vooral mensen boven de vijftig hebben ze, die vervelende bultjes bij de anus. Gelukkig zijn er middelen om aambeien te verhelpen én te voorkomen.

Meestal doen aambeien geen pijn, tenzij je uitwendige aambeien hebt. Dat kan echt pijnlijk zijn, vooral tijdens een number two.

Hoe kom je aan aambeien

Aambeien ontstaan doordat het slijmvlies van de anus aan het einde van de endeldarm opzwelt. Een soort kussentjes dat ervoor zorgt dat je niet zomaar ontlasting verliest. Als je te hard drukt bij de stoelgang – bijvoorbeeld bij harde ontlasting – ontstaat er te veel druk op de anus en zo kunnen aambeien ontstaan. Maar ook het lang ophouden van je ontlasting, veel hoesten en zelfs lang staan kan uiteindelijk zorgen voor aambeien.

Pijnlijke klachten

Je hoeft lang niet altijd iets te merken van aambeien. Wanneer ze ín je anus zitten, geven ze meestal geen klachten. Hooguit tref je wat bloed aan in je ontlasting, want inwendige aambeien kunnen wel gaan bloeden. Maar aambeien kunnen ook naar buiten zakken. Zo’n aambei voelt als een knobbeltje(s) bij je anus en je huid is vaak rood en gevoelig. Hierdoor geven ze een drukkend, pijnlijk of jeukend gevoel. Ook kunnen ze gaan bloeden, wat ook geen pretje is.

Dit helpt tegen aambeien

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om aambeien te helpen én voorkomen.

  • Drink anderhalf tot twee liter vocht per dag, water, groente- en vruchtensappen.
  • Eet vezelrijk, dus: verse groenten, vers en gedroogd fruit, volkoren graanproducten zoals brood, ongezoete muesli, peulvruchten, noten en zaden (lijnzaad). Die vezels trekken vocht aan en zorgen ervoor dat de ontlasting zacht blijft en versterken ook de vaatwanden.
  • Eet twee keer per week vette vis, bijvoorbeeld haring, makreel of zalm. Met vet stimuleer je de spijsvertering en stoelgang.
  • Bij irritatie of jeuk rond de anus kun je beter geen ruw wc-papier maar een nat doekje gebruiken. Dep daarna goed droog. Gebruik geen vochtig toiletpapier met alcohol of parfum.
  • Ga bij aandrang meteen naar het toilet en houd ontlasting nooit op, anders droogt die in en moet je later alsnog persen.
  • Gebruik bij elke maaltijd een beetje olie. Het liefst koudgeperste olie, noten(pasta) of zaden(pasta).
  • Het nemen van een warm bad kan helpen om de pijn te verminderen.
  • Juist als je aambeien hebt, moet je veel bewegen. Daarmee bereik je een betere doorbloeding, ook van de darmen. 
  • Soms kan de pijn verminderen als je uitwendige aambeien voorzichtig naar binnen duwt (alleen dat klusje is niet pijnloos).
  • Zorg voor een goede hygiëne.

Lees ook:
5 kwaaltjes die je kunt krijgen als je na lange tijd weer gaat sporten

Middelen tegen aambeien

Bij elke drogist of apotheek heb je aambeienzalf om de pijn en jeuk iets verzachten, en dit is zonder recept verkrijgbaar. Sommige zalfjes laten de aambei ook iets verschrompelen. Ook zijn er zetpillen verkrijgbaar die je klachten kunnen verzachten. Toch is niet bewezen dat aambeien door deze medicijnen eerder overgaan. Wees ook voorzichtig met het gebruik ervan, want de meeste middelen mag je maar een beperkte tijd gebruiken. Overleg bij langdurig gebruik altijd met je huisarts of apotheker.

Bron I Readers Digest
Beeld | Getty Images

Ook interessant