Margriet logo
Retirement, fitness and walking with dog and couple in neighborhood park for relax, health and sports workout. Love, wellness and pet with old man and senior woman in outdoor morning walk together Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

9x: zo haal jij makkelijk 10.000 stappen per dag

Een van de beste dingen om te doen voor je gezondheid, is voldoende bewegen. Naar de sportschool gaan is niet de enige vorm van beweging die goed is voor je lijf. Een simpele dagelijkse wandeling kan je welzijn al enorm opkrikken. Dan moet je wel het liefst wat langer wandelen voor optimaal resultaat: 10.000 stappen per dag. En met deze tips haal je dat aantal stappen makkelijk.

Wandelen is haast een soort wondermiddel voor je lichaam, zo blijkt uit een studie uit 2020 van Center for Disease Control and Prevention. Uit dit onderzoek bleek dat wanneer je als volwassene 8000 stappen per dag zet, je 51 procent minder kans hebt op dodelijke ziektes of andere dodelijke complicaties. Neem je 12000 stappen per dag, dan is dat risico zelfs 65 procent lager. 10.000 stappen halen is dus een heel goed doel om voor jezelf te gaan stellen. Maar hoe haal je zoveel stappen op een drukke doordeweekse dag?

1. Plan je tijd in

Om 10.000 stappen te zetten, moet je ongeveer acht kilometer lopen, en gemiddeld kunnen mensen, op een normaal tempo, ongeveer 4 tot 5 kilometer per uur lopen. Je moet dus iedere dag ongeveer twee uur vrijmaken in je agenda voor je wandeling, meldt Best Life. Om dit voor elkaar te krijgen, is het het beste om iedere dag op hetzelfde tijdstip te gaan wandelen. Rond lunchtijd bijvoorbeeld. Als je dit een aantal weken doet, wordt dit vanzelf een gewoonte en weet ook je omgeving dat je twee uur per dag niet bereikbaar bent.

2. Wandelen op de loopband

Lukt het je niet om twee uur per dag vrij te plannen? Dan is wandelen of joggen op de loopband een goed alternatief. Je kunt je stappen verdelen over verschillende periodes van korte stukjes, en zo kun je ook na je ‘wandeling’ meteen weer aan het werk. Ook fijn; deze wandelpauzes zorgen ervoor dat jouw brein de hele dag scherp blijft en je je beter kunt concentreren.

3. Zoek een wandelmaatje

Wanneer je samen met iemand wandelt, is de kans groter dat je het vaker blijft doen. Zo wordt dit namelijk een sociale activiteit, waardoor je gelukhormonen aanmaakt, én krijg je een betere band met degene waarmee je loopt. Zelfs bellen met iemand tijdens je wandeling zorgt voor dit effect.

4. Begin vroeg

Door vroeg in de ochtend al te beginnen met je wandeling loop je geen risico dat je er aan het eind van de dag, wanneer je al moe bent, achter komt dat je nog een stuk moet lopen. Ook zorgt wandelen vroeg op de dag ervoor dat je energielevels direct stijgen, en dat je hele lichaam goed wordt wakkergeschud.

5. Maak gebruik van pauzes

Als je de hele dag stilzit, kan dit nare gevolgen hebben voor je lichaam, volgens World Health Organisation. Je lichaam wordt er zwakker door, waardoor je makkelijker ziek kunt worden. Als je een beroep hebt waarbij je veel stilzit, is het daarom belangrijk om ieder uur een klein stukje te gaan lopen. Je lunchpauze kun je mooi benutten om rondom het gebouw waar je werkt, of in een mooi park even een blokje om te gaan. Dit vermindert tevens stress en zorgt ervoor dat je helderder kunt denken.

6. Parkeer je auto wat verder weg

Wanneer je op een plek woont waar je grotere afstanden moet afleggen met de auto, kan het wat moeilijker zijn om genoeg beweging te krijgen. Een oplossing is je auto een paar kilometer van je eindbestemming af te zetten. Hierdoor zet je zonder erbij na te denken, toch meer stappen.

7. Neem de trap

Als je kiest voor de trap, in plaats van roltrap of lift, zorgt dat voor meerdere positieve gevolgen voor je gezondheid. Doordat niet iedere trede op gelijke hoogte is, moeten je beenspieren goed aan het werk, en bouw je conditie op. Door een trap te beklimmen ben je daarom nog gezonder bezig, dan wanneer je over een vlakke straat wandelt.

8. Houd je stappen bij

Door met een app of fitnessband bij te houden hoeveel stappen je zet, weet je zeker wanneer je het doel van 10.000 stappen behaald hebt. Het helpt ook om je aantal wandelingen makkelijker in te plannen. Ook fijn aan deze meetapparatuur: dat je er een trots gevoel aan overhoudt als je bewijs hebt dat je een doel hebt bereikt, waardoor je sneller geneigd bent om het vaker te doen.

9. Deel je proces met anderen

Met het bijhouden van je stappen kun je zelf controleren of je het aantal stappen haalt, maar het kan ook helpen om je doel met anderen te delen. Doordat anderen ervan weten daag je jezelf vaak nog meer uit, om te zorgen dat je het stappenplan ook echt iedere dag haalt. En daar is je lichaam dan weer erg blij mee.

Luuke RaaijmakersGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden