null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

9x wat je moet weten over het eigen risico

-In samenwerking met VGZ-

Het klinkt voor velen misschien best als een hoog bedrag, die € 385 die je per jaar voor je eigen risico betaalt. Maar wist je dat zonder dit verplichte eigen risico de premies een stuk hoger liggen? Hieronder vind je nog meer handige need-to-knows.

1. Eerst betaal je zelf

In 2017 is het eigen risico € 385, net als in 2016. Dat betekent dus dat je de eerste € 385 die je aan zorgkosten maakt, zelf moet betalen. Pas daarna betaalt je zorgverzekeraar.

2. Hogere premies

Zonder dat verplichte eigen risico, zouden de premies (een stuk) hoger liggen.

3. Bijna alle zorg

Het eigen risico geldt voor bijna alle zorg die in de basisverzekering zit. Denk aan een bezoek aan een medisch specialist in het ziekenhuis, medicijnen en spoedeisende hulp.

4. Geen eigen risico

Moet je naar de huisarts? Of ben je zwanger en ga je naar de verloskundige? Dan betaal je géén eigen risico. Dat geldt trouwens ook voor kraamzorg, verpleging, andere vormen van verzorging en hulpmiddelen die je in bruikleen hebt.

5. Eigen bijdrage

Ook handig om te weten: het eigen risico is iets anders dan de eigen bijdrage. Dat is een bedrag dat je zelf betaalt voor bijvoorbeeld geneesmiddelen of hulpmiddelen.

6. Handig overzicht

In dit handige overzicht kun je vinden wat je vergoed krijgt en waarvoor je eigen risico moet betalen.

7. Vrijwillig eigen risico

Denk je dat je dit jaar weinig zorg nodig hebt, dan is het misschien voordelig om ook een vrijwillig eigen risico te nemen. Dit kan tot € 500,- boven op het verplicht eigen risico van € 385,-. Je betaalt dan maandelijks minder premie voor je basisverzekering. Bedenk wel goed van te voren of je zelf het extra bedrag kunt betalen, mocht je toch zorg nodig hebben.

8. Kinderen

Heb je kinderen? Tot hun achttiende geldt er voor hen geen eigen risico.

9. Termijnen

En tot slot: verwacht je je eigen risico te gebruiken, omdat je zorg nodig hebt? Dan kun je dit eigen risico ook in termijnen betalen, mocht je van die optie gebruik willen maken.

null Beeld
Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden