null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

9 tekenen dat je somberheid eigenlijk een depressie kan zijn

We hebben allemaal wel eens een baaldag of een dipje, dat is heel normaal. Maar als die somberheid lang aanhoudt, kan het zijn dat er meer aan de hand is. Hoe herken je dat? We zetten negen tekenen op een rij die erop wijzen dat je somberheid eigenlijk mogelijk een depressie is.

Deze negen tekenen zijn slechts een aantal van de signalen die kunnen wijzen op een depressie. Ga bij een aanhoudend gevoel van somberheid of neerslachtigheid naar de huisarts. Hij of zij kan de juiste diagnose stellen en je de hulp bieden die je nodig hebt.

1.  Je somberheid ontstaat zonder duidelijke oorzaak

Soms heb je gewoon even een baaldag. Ruzie met een collega, natgeregend tijdens het uitlaten van de hond, je teen gestoten.. “Het is normaal om af en toe somberheid te voelen, bijvoorbeeld omdat iets je flink tegengevallen is”, vertelt psychotherapeut Marline Francois aan Bustle. Maar als die somberheid ineens ontstaat zonder duidelijke externe oorzaak, kan dat wijzen op een depressie. Als je precies weet wat de oorzaak is, is het volgens Francois meestal ‘gewoon een dipje’.

2. Je kunt je eigen gedachten ‘niet meer aan’

Als je last hebt van somberheid weet je wat het is en zie je meestal ook wel in dat het over een paar dagen weer af zal nemen, bij een depressie is dat niet het geval. De gevoelens voelen dan vaak overweldigend, je hebt soms het gevoel dat je zélfs je eigen gedachten niet meer aankunt. Marline Francois zegt dat ‘somberheid een symptoom is van depressie, maar depressie je hele emotionele gestel beïnvloedt.”

3. Je hebt moeite met je dagelijkse taken

Werk, het huis schoonhouden, eten koken: als je somber bent kun je het meestal nog wel, maar bij een depressie wordt het vaak lastig om al je dagelijkse taken te blijven doen. Daarnaast brengt het naast somberheid ook een hoop andere klachten met zich mee. Denk aan slapeloosheid of juist extreme vermoeidheid, en verlies of juist toename van honger.

4. Je bent het liefst de hele dag alleen

Bij somberheid wil je vaak je vrienden of familie nog wel spreken of zien. Sterker nog: je kunt soms júist bij hun aankloppen om je wat op te vrolijken. Bij een depressie zit dat net wat anders, legt therapeut Julienne Derichs uit aan Bustle. Mensen met depressie isoleren zichzelf vaak, om diverse redenen. Misschien willen ze hun problemen niet delen of hebben ze geen energie om anderen te zien. En dat heeft meteen weer een negatieve uitwerking: mensen die eenzaam zijn, hebben een grotere kans op depressie.

Lees ook:

Flinke dip of last van depressie: zo herken je de verschillen

5. De somberheid is niet gerelateerd aan een datum of herinnering

Natuurlijk kun je je (soms heel erg) somber voelen op een bijzondere maar verdrietige dag. Bijvoorbeeld als je moeder drie jaar overleden is, het eigenlijk de verjaardag van je opa was of het een andere speciale dag is. Ook is het helemaal niet gek om je rondom de feestdagen wat somber te voelen, zegt therapeut Derichs. Maar als die somberheid ook ná dat soort evenementen aanhoudt, kan dat wel wijzen op een depressie.

6. Je somberheid houdt langere tijd aan

Hoewel we allemaal weleens een baaldag of -week hebben waarin we somber zijn, gaat dat gevoel vaak vanzelf weer over. Bijvoorbeeld door een lekkere wandeling of een goed gesprek. Somberheid die past bij een depressie verdwijnt volgens Derichs echter niet vanzelf. Een van de symptomen van een depressie is somberheid die meer dan twee weken aanhoudt: dan is het dus verstandig om naar de huisarts te gaan.

7. Je kunt nergens anders meer aan denken

Kun je nérgens anders aan denken dan dat sombere gevoel dat je hebt? Dan kan dat ook wijzen op een depressie. Uit een studie, die in 2020 gepubliceerd werd in Progress in Neuro-Pharmacology & Biological Psychiatry, blijkt dat veel mensen met deze psychische aandoening constant bezig zijn met hun depressieve gevoelens. Niet omdat ze dat willen, maar omdat de hersenen door veranderingen alleen nog maar over dat sombere, uitzichtloze gevoel na kunnen denken.

8. Je kunt jezelf niet opvrolijken zoals je anders wel kon

Soms wil je niets liever dan gewoon een dagje in bed doorbrengen en comfort food eten. Als dat helpt om je somberheid wat te verlichten, is dat natuurlijk geen probleem. Maar bij mensen met een depressie, helpen dat soort coping mechanisms meestal niet. Psycholoog Joshua Klapow vertelt dat verlies van interesse in leuke dingen, constante vermoeidheid, slaapproblemen en een gevoel van hopeloosheid naast de bekende somberheid ook bij depressie passen. Geen problemen die je kunt oplossen door een dagje in bed door te brengen, benadrukt hij. Sterker nog: hele dagen in bed doorbrengen kan juist een teken van depressie zijn.

9. Anderen zien ook dat er ‘iets aan de hand is’

Sommige mensen kunnen hun gevoelens goed verbloemen, maar bij een depressie is dat volgens therapeut Autumn Collier meestal niet mogelijk. Vrienden of familie merken vaak dat er iets aan de hand is, je collega’s merken dat je je werk niet doet zoals anders, je valt af of komt juist aan, je blijft ineens veel thuis. Meestal is het geen goed teken als je omgeving je somberheid ook opmerkt; dan kan het zijn dat je een depressie hebt. Tijd om een afspraak te maken bij de huisarts, dus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Bustle

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Fit & Slank ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet fitplan voor een frissestart, 38 slanke recepten, persoonlijke verhalen, work-outs voor binnenblijvers en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden