Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

9 signalen die kunnen wijzen op alzheimer

signalen-van-alzheimer.png

De ziekte van Alzheimer is de meestvoorkomende vorm van dementie, een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes waarbij de verwerking van informatie in de hersens is verstoord. Hieronder negen signalen die kunnen wijzen op alzheimer. De volgorde komt vaak voor, maar kan variëren. 

1. Vergeetachtigheid, van nieuwe informatie, maar ook van gebeurtenissen of data, van wat je had verteld of gevraagd.

2. Problemen met dagelijkse handelingen, zoals het regelen van financiën, hobby’s of activiteiten die een bepaalde volgorde hebben, zoals koffiezetten en een maaltijd koken.

3. Vergissingen met tijd en plaats. Welke dag is het? Of: hoe kom ik ook alweer thuis? Het besef van tijd wordt minder en uren lijken soms minuten.

4. Taalproblemen: gesprekken volgen wordt lastiger, praten gaat minder vloeiend. Het vinden van woorden ook. Een kam wordt ineens ‘dat ding voor mijn haar’.

5. Spullen worden neergelegd op vreemde plaatsen – boek in de ijskast, portemonnee in de oven – en je vindt ze dus niet zo gemakkelijk terug.

6. Slecht beoordelingsvermogen, van bijvoorbeeld hoeveelheden van eten die nodig zijn, of wat iets ongeveer moeten kosten in een winkel.

7. Veranderingen in gedrag en karakter. Je voelt je verward, achterdochtig, depressief of agressief, terwijl je dat eerst niet – of in elk geval niet in die mate – was.

8. Onrust: je hebt het gevoel steeds iets te zoeken, te moeten opruimen of iets te missen, waardoor je veel rondloopt en slechter slaapt.

9. Visuele problemen: lezen wordt moeilijk, net als het inschatten van afstanden, snelheden, en het onderscheiden van kleur en contrast. Soms herken je jezelf niet als je in de spiegel kijkt.

Lees ook

Deze onverwachte oogschaduwkleur laat je ogen nóg meer stralen
5 gezichtsmaskers die je eenvoudig zelf kunt maken
Rugklachten? Pas op met deze houding, zeggen experts

Film

In de 2014 uitgebrachte documentaire Alive inside laat Dan Cohen, oprichter van de non-profitorganisatie Music & Memory, op ontroerende en overtuigende wijze zien hoe muziek de gevoelens en herinneringen van dementerende ouderen doet herleven en zo hun levens transformeert. Hieronder de trailer.

Kijk ook:

Dokter Rutger legt op Libelle TV uit hoe je het verschil herkent tussen vergeetachtigheid en dementie.

 

Ook interessant