9 op de 10 coronapatiënten houden langdurig klachten na opname in ziekenhuis Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

9 op de 10 coronapatiënten houden langdurig klachten na opname in ziekenhuis

Er is nog veel onduidelijkheid op het gebied van langdurige covid-klachten. Wie houdt er bijvoorbeeld last van en hoeveel mensen blijven klachten houden? Onderzoekers komen steeds een stapje dichterbij de antwoorden. Zo blijkt dat ruim negentig procent van de patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen een jaar later nog steeds klachten heeft.

Dat ontdekten onderzoekers van het Erasmus MC, Rijndam Revalidatie en zorginstelling Laurens. Zij kwamen er ook achter dat revalidatie voor deze patiënten goed werkt voor het lichamelijke herstel, maar klachten als zware vermoeidheid en cognitieve klachten blijven aanhouden.

9 op de 10 coronapatiënten houden langdurig klachten na opname in ziekenhuis

Uit onderzoek van het UMC Groningen bleek al dat één op de acht coronapatiënten langdurig last houdt van klachten. Maar bij patiënten die in het ziekenhuis gelegen hebben, ligt dat aantal veel hoger. 492 ex-coronapatiënten die aan het begin van de pandemie werden opgenomen in een ziekenhuis in de regio Rijnmond, werden gevolgd voor een nieuw onderzoek. Uit de resultaten hiervan blijkt dat 97 procent van de patiënten na drie maanden nog minimaal een klacht had. Na zes maanden nam dit iets af naar 95,5 procent en na een jaar gaat het om 92 procent met blijvende klachten. Dit betekent dus dat 9 op de 10 coronapatiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis, langdurig klachten houden. Het gaat hierbij om patiënten die op de intensive care behandeld zijn en patiënten die op de verpleegafdeling lagen.

Geen verbetering in de klachten

Het gaat vooral om klachten als pijn, kortademigheid na inspanning, hevige vermoeidheid en geheugen- en concentratieproblemen. Onderzoeksleider en longarts Merel Hellemons van het Erasmus MC zegt daarover: “Wat opvalt is dat er vrijwel geen verbetering zit in de klachten. Het zijn aanhoudende klachten die veel impact hebben op de kwaliteit van leven en kennelijk niet goed reageren op het huidige behandelaanbod.”

En de klachten zijn ook echt te linken aan een corona-infectie. Bij mensen die een griepinfectie achter de rug hebben, zijn deze symptomen namelijk niet te zien. “We zien dit niet in deze mate na opname vanwege een griepinfectie. Het is evenmin toe te schrijven aan post-IC-syndroom, want er is geen verschil tussen patiënten die op de intensive care hebben gelegen en patiënten die op de verpleegafdeling hebben gelegen.”

Lichamelijk herstel

In het onderzoek is ook gekeken naar oplossingen, zoals revalidatie. En die revalidatie heeft een positief effect op het lichamelijk herstel van coronapatiënten die in het ziekenhuis gelegen hebben. Deze patiënten knapten op wat betreft spierkracht, conditie en hun vermogen om te bewegen in de omgeving. “Opvallend is dat dit ook geldt voor de patiënten met de meest ernstige klachten die werden opgenomen in een revalidatiecentrum of verpleeghuis,” zegt onderzoeksleider en bewegingswetenschapper Rita van den Berg-Emons. “Deze mensen zijn heel ziek geweest en hebben vaak onderliggende aandoeningen. Toch zitten ze na een jaar op hetzelfde niveau als mensen die er bij het ontslag beter aan toe waren.”

Langetermijneffecten worden onderschat

De onderzoekers willen onderstrepen dat de langetermijneffecten van covid-19 onderschat worden. De revalidatie helpt dan wel op lichamelijk vlak, maar de andere aanhoudende klachten zorgen ervoor dat ex-patiënten moeite hebben om hun dagelijks leven weer op te pakken. Zo kunnen ze lang niet altijd weer aan het werk gaan.

Bron | Erasmus MC

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden