null Beeld Getty Images/EyeEm Premium
Beeld Getty Images/EyeEm Premium

9 minder bekende symptomen van de ziekte van Parkinson

Sommige symptomen van de ziekte van Parkinson kennen we bijna allemaal wel. Denk bijvoorbeeld aan trillen, stijve spieren en langzamere bewegingen. Maar er zijn ook klachten die passen bij deze aandoening die helemaal niet zo bekend zijn. We zetten die minder bekende symptomen van Parkinson voor je op een rij.

Een aantal kun je als buitenstaander vaak niet merken, maar kunnen wél tot grote overlast zijn van iemand met de ziekte van Parkinson.

1. Afname van stemvolume

De ziekte van Parkinson kan een flinke invloed hebben op de spraak van de patiënt. Door het dopaminetekort dat ontstaat, worden signalen in de hersenen niet goed doorgegeven en gaan spieren langzamer werken. Ook kan de coördinatie van de adem verslechteren. Deze klachten kunnen leiden tot een lager stemvolume en onduidelijke spraak.

2. Lusteloosheid

Ook lusteloosheid hoort bij de minder bekende symptomen van Parkinson. Lusteloosheid, ook wel apathie gehoord, kan zorgen voor een verminderde kwaliteit van leven. Het ontstaat waarschijnlijk door een combinatie van factoren: het tekort aan dopamine (wat functioneert als een gelukshormoon), de veranderende omstandigheden door de ziekte en het accepteren van de diagnose Parkinson. Soms kunnen medicijnen het dopaminetekort wat aanvullen om de lusteloosheid te verminderen.

3. Verlies van reukvermogen

Een van de eerste symptomen van Parkinson is vaak het verlies van reukvermogen. Toch sluipt deze klacht er vaak in, waardoor het pas laat opgemerkt wordt. Omdat dit een van die minder bekende symptomen van Parkinson is, wordt het vaak niet direct gelinkt aan deze hersenaandoening maar worden er andere oorzaken gezocht.

Lees ook:

Dít zijn vaak de eerste symptomen van de ziekte van Parkinson

4. Orthostatische hypotensie

De naam zegt je misschien niet zo veel, dus leggen we even uit wat orthostatische hypotensie is. Bij deze aandoening heb je een plotselinge bloeddrukdaling wanneer je rechtop gaat staan of zitten, of wanneer je te lang staat. Dit zorgt voor vervelende symptomen, zoals duizeligheid, zwarte vlekken zien of het idee van flauwvallen. Orthostatische hypotensie is – bijvoorbeeld net als POTS – een aandoening waarbij het autonome zenuwstelsel niet goed reageert op een verandering van houding. Orthostatische hypotensie komt vaak voor bij mensen met Parkinson, omdat hun ziekte het autonome zenuwstelsel aantast.

5. Slaapproblemen

Veranderingen in slaapgedrag, zoals ineens praten in je slaap of wakker liggen, kunnen een van de eerste – maar ook minder bekende – symptomen zijn van Parkinson. Ook later in de ziekte kunnen deze klachten ontstaan; denk bijvoorbeeld aan overdag in slaap vallen of juist insomnia.

6. Depressiviteit

Net als lusteloosheid komt ook depressiviteit regelmatig

voor bij mensen met de ziekte van Parkinson. Lange tijd werd gedacht dat deze depressieve

stemming ontstond als een gevolg van de heftige diagnose, maar dat blijkt niet

de enige reden te zijn. Depressie is ook een symptoom van de afgenomen dopamineproductie

in de hersenen van iemand met Parkinson.

7. Het zogenaamde ‘Parkinsonmasker’

Mensen met de ziekte van Parkinson krijgen vaak verlies van kracht in hun spieren, waaronder ook die van het gezicht, de mond en de keel. Daardoor wordt praten en slikken moeilijker, maar kan ook de bewegingsmogelijkheid enigszins verloren raken. De verzwakte uitdrukking op het gezicht van een patiënt met dit symptoom wordt het ‘Parkinsonmasker’ genoemd.

Lees ook:

Dichtbij groen wonen helpt tegen dementie, Alzheimer, Parkinson en MS

8. Cognitieve achteruitgang en dementie

Hoewel niet iedereen met Parkinson dit symptoom krijgt, mag het toch niet ontbreken in deze lijst. Sommige mensen met deze hersenaandoening krijgen last van cognitieve achteruitgang. Denk bijvoorbeeld aan geheugenverlies, concentratieproblemen of problemen met multitasken. Ongeveer 35 tot 55 procent van de mensen met de diagnose Parkinson, krijgt later ook dementie.

9. Bewegingsstoornis dystonie

Een andere die niet mag missen in deze lijst met minder bekende symptomen van Parkinson, is dystonie. Deze bewegingsstoornis komt regelmatig voor bij mensen met Parkinson, doordat de coördinatie in de hersenen wordt aangetast. Hierdoor kunnen onwillekeurige, oncontroleerbare stuiptrekkingen en verkrampingen ontstaan. Dat is niet alleen pijnlijk, maar kan ook zorgen voor langzame, draaiende en wringende bewegingen van lichaamsdelen.

Bron | Michael J. Fox Foundation, Parkinson Fonds

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/EyeEm Premium

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden